Održan prvi modul obuke za vršnjačke edukatore/ke

Za vikend od 18. do 20. septembra održan je prvi modul obuke za vršnjačke edukatore/ke za prevenciju diskriminacije.

U okviru projekta „Zajedno za mlade“ koji realizuje Grad Sombor u partnerstvu sa Somborskim edukativnim centrom, Centrom za individualni razvoj i unapređenje društva Psihozon i Opštinskim odborom Pokreta gorana Sombor uz finansijesku podršku Ministarstva omladine i sporta, partnersko udruženje Somborski edukativni centar počelo je realizaciju svojih aktivnosti obukom 12 mladih koji će nakon završetka procesa postati vršnjački edukatori na temu prevencije diskriminacije.

Tokom prvog modula mladi su imali priliku da se upoznaju sa temom diskriminacije, ljudskih prava, ali i da se pripreme za drugi modul obuke kada će imati priliku da nauče kako se realizuju vršnjačke radionice koje će biti deo praktičnog dela obuke koje će realizovati u trenerskim parovima. Drugi modul obuke zakazan je za 02.- 04. oktobra 2020. godine.

Tokom trajanje obuke organizatori, kao i učesnici, poštovali su sve epidemiloške mere u cilju očuvanja zdravlja svih učesnika u procesu.

Sombor: 21.09.2020.

 • o1
 • o3
 • o4
 • o5
 • o6
 • o7
 • o8
 • o9
 • o10
 • o11
 • o12
 • o13
 • o14
 • o15
 • naslovna obuka
 • o2

Psihološki kutak za mlade

U okviru projekta „Zajedno za mlade“ koji realizuje Grad Sombor u partnerstvu sa Somborskim edukativnim centrom, Centrom za individualni razvoj i unapređenje društva- PSIHOZON i Opštinskim odborom Pokreta gorana Sombor uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Psihozin vas poziva da se uključite u aktivnosti Psihološkog kutka za mlade.

ŠTA JE “PSIHOLOŠKI KUTAK ZA MLADE”?

Reč je o psihološkom programu koji je namenjen mladima od 15 do 30 godina koji se bavi očuvanjem, zaštitom i unapređenjem psihičkog zdravlja mladih. Psihološki Kutak za mlade radi do 01.12.2020.god. Sve aktivnosti su besplatne ! Vode ga psiholozi sa dugogodišnjim i raznovrsnim iskustvom u radu sa mladima.

PSIHOLOŠKO SAVETOVANJE I PSIHOTERAPIJA ZA MLADE

Imati psihičkih problema, dilema i nedoumica vezanih za psihičko zdravlje, nije sramota. Psihički problemi su kao i drugi problemi. Važno je ne zanemariti ih i ne ostavljati ih da se reše sami! Jer tada, mogu postati još veći. U krajnjoj liniji, vode u psihičke/psihijatrisjke bolesti.

Kako to ide? Ako znaš šta znači imati zubobolju, onda će ti biti jasno i kako nastaje psihički problem. Prvo osetiš da zub reaguje na slatko, hladno…da se nešto dešava. Odlažeš posetu zubaru, jer misliš da će proći. Prođe neko vreme, pa opet. Odlažeš posetu zubaru dokle god te jednog dana zubobolja tako ne iznenadi da te ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Tada shvataš da je odlazak zubaru i rešavanje problema sa zubom neminovan. Takođe shvatiš ili sebi priznaš (ovo ide možda malo teže) da si odreagovao/la na vreme, do tako neprijatne i grozne zubobolje, možda ne bi ni došlo.

Tako je i sa nastankom psihičkih problema. Psihički problemi mogu biti raznovrsni i mogu se primetiti po raznim pokazateljima: može doći do poremećaja sna (previse ili premalo spavaš), poremećaja apetita (prejedaš se ili uopšte nemaš apetita), povlačiš se u sebe, sramota te je što se sa tobom nešto dešava, imaš napade straha, panike , koje ne možeš da kontrolišeš, imaš veliku tremu, želiš se družiti, ali ti je problem kako da uspostaviš veze sa ljudima, imaš napade ljutnje i besa, česte promene raspoloženja sa kojima teško izlaziš na kraj, često upadaš u konflikte sa ljudima, često ti se plače, javlja tuga i depresija, nemaš samopouzdanja, koristiš psihoaktivne supstance (droge i dr.), i shvataš da ako tako nastaviš možeš preći u zavisnost, ili si već zavisan/-na, imaš iskustvo psihičkog lečenja i bolesti, imaš iskustvo osuđivanosti, sukoba sa zakonom, poremećaja ponašanja itd.

Ukoliko primetiš neke od navedenih stvari, ili ti se dešava nešto drugo što te zbunjuje, plaši ne da ti mira – javi nam se!

Nastojaćemo da ti pružimo stručnu psihološku podršku i pomoć, u pravcu rešavanja problema! Važno je da se obratiš za pomoć i savet u slučaju da primećuješ da neke probleme i situacije ne možeš da rešiš sam/a.

Isto tako, ukoliko si možda u nekoj dilemi, nedoumici vezano za tvoje psihičko funkcionisanje, život, planiranje života, buduće škole, zanimanja, karijere – javi nam se!

Dobro došli ste i ukoliko se zanimate za psihički život uopšte, zanimaju vas psihološke teme, možda želite upisati studije psihologije ili neke srodne nauke, zanima vas šta zapravo rade psiholozi, kako to funkcioniše ljudska Psiha… Želiš li bolje upoznati sebe – javi nam se ! Psiholozi u svom radu koriste pomoćne instrumente, psihološke testove, tako da imaš mogućnost i priliku i da uradiš psihološki test i da saznaš čemu oni služe i kako nam koriste u radu sa ljudima. Mogućnosti je, kao što vidiš – mnogo! Iskoristi ih!

Savetovalište radi na principu zakazivanja i vrlo vodi računa o zaštitu privatnosti osoba koje nam se obrate.

Sombor: 18.09.2020.

Psihološku kutak za mlade- PSIHOZON

Grad Sombor dodeljuje studentske stipendije i u školskoj 2020/2021. godini

U toku je konkurs za dodelu studentskih stipendija Grada Sombora u školskoj 2020/ 2021. godini.

Pravo na dodelu stipendija može ostvariti student akademskih i strukovnih studija prvog i drugog stepena.

Grad Sombor dodeliće ukupno 35 gradskih stipendija. Konkurs je otvoren od 15.09.2020. godine do 15.10.2020. godine.

Prijave na konkurs se podnose na posebnom obrascu i uz svu propisanu dokumentaciju predaju se na Pisarnici Gradske uprave grada Sombora (šalter br. 11 i 12) u Uslužnom centru, Trg cara Uroša 1, Sombor.

Više informacija o Konkursu za dodelu gradskih stipendija u školskoj 2020/ 2021. godine pogledajte na sledećem linku https://www.sombor.rs/aktuelnosti/konkursi/konkurs-za-dodelu-gradskih-stipendija-u-skolskoj-2020-2021-godini/

Sombor: 17.09.2020

konkurs za stipendije

Klub na kub nastavlja sa realizacijom radionica za decu

najava klub na kub

Nakon postavljanje „Kućice znanja“ za decu u Parku Heroja, Klub na kub nastavlja realizaciju radionica za decu u okviru realizacije projekta „Kućica znanja“ finansiranog u okviru Javnog konkursa za realizaciju Programa za decu u 2020. godini.

Naredna radnionica “Igrom do učenja“ namenjena deci uzrasta 3 do 6 godina na koju vas pozivaju vredni članovi/ce Kluba na kub, je 12. septembra 2020. godine u Parku heroja.

Vidimo se kod Kućice znanja!

Sombor: 11.09.2020.

 • kk1
 • kk2
 • kk3
 • klub 2
 • klub 3
 • klub 4
 • naslovna klub

Kajak klub Sombor realizuje aktivnosti projekta „U zdravom telu zdrav duh“

U okviru odobrenih projekata putem Javnog konkursa za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade u 2020. godini, Kajak klub Sombor realizuje niz aktivnosti za mlade u saradnji sa Crvenim krstom Sombor i Dnevnim boravkom pri ŠOSO „Vuk Karadžić“.

U okviru projekta „U zdravom telu zdrav duh“ mladi su imali priliku da savladaju osnovne elemente kajakaštva i da se oprobaju u vožnji kajakom, ali i da uživaju u druženju i sticanju novih znanja na radionicama Crvenog krsta na različite teme. Kroz radionice mladi su imali priliku da steknu znanja iz oblasti promocije humanih vrednosti, bezbednosti na vodi, prevenciji trgovine ljudima, kao i edukacija o prvoj pomoći.

Cilj projekta  je očuvanje i unapređenje zdravih stilova života mladih, kroz uključivanje osoba sa razvojnim poteškoćama u fizičke aktivnosti i edukacije

Sombor: 11.09.2020.

 • k1
 • k2
 • k3
 • k4
 • k5
 • k6
 • k7
 • k8
 • naslovna kajak klub

Poziv mladima za učešće u obuci za vršnjačke edukatore/ke za prevenciju diskriminacije

Somborski edukativni centar u okviru projekta “Zajedno za mlade” realizovaće dvomodularnu obuku vršnjačkih edukatora/ki iz redova mladih za vođenje radionica u cilju prevencije diskriminacije. Termin I modula je 18 – 20. septembra, a termin II modula je 02 – 04. oktobra 2020.godine. Pravo učešća u obuci imaju mladi 15-30 godina sa područja Grada Sombora (Sombor i okolna sela).

Učesnici/e koji prođu obuku, imaće priliku da pored obuke, a uz podršku i mentorstvo omladinskih radnika/ca SEC-a, u parovima osmisle i održe radionice na temu prevencije diskriminacije.

Tokom prvog modula učesnici/e će imati priliku da steknu osnovna znanja i preispitaju svoje vrednosti i uverenja u vezi sa diskriminacijom i ljudskim pravima, a drugi modul će biti posvećen edukaciji u cilju pripreme i sticanja veština za realizaciju radionica.

Obuku i mentorstvo će sprovoditi trenerski par omladinskih radnika/ca SEC-a sertifikovanih od strane NAPOR asocijacije.

Za učesnike/ce su obezbeđeni obroci, osveženje, majice, promo materijal, maske i dezinfekciona sredstva kao i materijal za realizaciju radionica. Polaznicima/ama obuke koji/e budu prisutni na oba modula treninga odnosno na minimum 80% kompletnog treninga i uspešno realizuju praksu obezbeđeni su sertifikati.

Prijave se vrše putem „online“ formulara https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdqR5e7A4RNyEdQFOWSPiTg_tFQc1ZmE23OG2T9TaXLo3c6w/viewform?fbclid=IwAR31DvrsyxV8F9wusBUc2ZmzxuvXXyT6mXoFKnsnI8hXULGOCKj-Krqu_BU

Rok za prijave je 15. septembar do 23:59, a odgovor u vezi sa prijavom, primljeni učesnici/e će dobiti do 17. septembra.

Realizacija svih aktivnosti sprovodiće se uz poštovanje propisanih mera prevencije korona virusa.

Projekat “Zajedno za mlade” realizuje Grad Sombor u partnerstvu sa Somborskim edukativnim centrom, Centrom za individualni razvoj i unapređenje društva – PSIHOZON i Opštinskim odborom Pokreta gorana Sombor uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Napomena: Kada završite sa popunjavanjem formulara kliknite na dugme “pošalji”. Nakon toga će vam pisati da je odgovor zabeležen, što znači da smo primili vašu prijavu. Nema potrebe da više puta popunjavate formular.

Sombor: 10.09.2020.

SEC-zajedno-za-mlade (002)

UG Puls Bezdan realizovao projekte za decu i mlade

U okviru ovogodišnjih projekata finansiranih kroz  Javne Konkurse za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade i Programa za decu u 2020. godini, UG Puls iz Bezdana realizovalo je dva projekta, „ Ekologija i kultura, kultura i ekologija“ i „Dan Dunava 2020“.

Projekat „Ekologija i kultura, kultura i ekologija“ bio je namenjen mladima koji su kroz realizaciju ovog projekta imali priliku da o temi ekologije i odnosa prema prirodi uče kroz snimanje kratkih filmova i pozorišnih predstava, ali i da se druže kroz organizovanje filmskih projekcija i tradicionalno oko logorske vatre.

Projekat „Dan Dunava 2020“ bio je namenjen osnovcima koji su imali priliku da kroz aktivan izlet kvalitetno provedu svoje slobodno vreme u prirodu kroz niz pripremljenih aktivnosti. Deca su imala priliku da kroz učestvovanje na radionicama iskažu svoju kreativnost kroz slikanje na kamenu, pravljenju magneta, kućica za ptice, ramove za slike i sl. Deca koju su želela da provedu vreme kroz sportske aktivnosti imali su priliku da igraju fudbal,  odbojku ili da učestvuju u interaktivnim takmičarskim poligonima.

Tokom trajanja realizacije projekata organizatori su poštovali sve epidemiološke mere u cilju očuvanja zdravlja dece i mladih koji su bili učesnici aktivnosti.

Sombor: 08.09.2020.

 • p1
 • p2
 • p3
 • p4
 • p5
 • p6
 • p7
 • naslovna puls

Održan Dečji kamp umetnosti

Dečji kamp umetnosti, u organizaciji Umetničkog studija Sombor, održan je 5. i 6. septembra u kampiralištu Crvenog krsta u Bačkom Monoštoru. Na ovoj dvodnevnoj likovnoj koloniji učestvovalo je 30-ak umetnika, uzrasta od 7 do 15 godina.

Uz crtanje i slikanje, bilo je vremena i za igru i druženje, pa su mali umetnici u večernjim satima uživali uz logorsku vatru.

Umetnički kamp zatvoren je izložbom radova. Nastalo je oko 40 radova, rađenih tehnikama ulje i akril na platnu, pastel, akvarel, crtež.

Projekat „Kamp dečje umetnosti“ finansiran je iz budžeta Grada Sombora, kroz Javni konkurs za realizaciju Programa za decu u 2020. godini.

Izvor: Vanja Kahrimanović

Sombor: 08.09.2020.

 • u1
 • u2
 • u3
 • u4
 • u5
 • u6

Dečji naučni klub DNK

Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“ u okviru Dečjeg naučnog kluba prima nove (i stare) članove, male i velike istraživače i ljubitelje nauke!

RASPORED RADIONICA

 • 09. od 10-12h
 • 10. od 10-12h
 • 10. od 10-12h
 • 11. od 10-12h
 • 11. od 10-12h

Gde?

Prostorije Centra “Planeta“ Venac Vojvode Radomira Putnika 1 (stara kasarna, ulaz na kapiju iz 12. vojvođanske brigade).

PRIJAVA treba da sadrži sledeće podatke:

 • Ime i prezime deteta
 • Godište
 • Broj telefona kontakt osobe (roditelja/staratelja).

Prijavu sa podacima o detetu slati na:

planeta.prijave@gmail.com  ili na ☎ 0601696962

Za svaku radionicu biće posebna prijava nekoliko dana ranije pre radionice.

VAŽNO:

Zbog aktuelne situacije prilagodićemo radionice shodno mogućim uslovima i preporukama.:

-maksimalan broj prisutnih u prostoriji je 10 ljudi;

-beskontaktno pozdravljanje;

-provetravanje prostorija;

-dezinfekcija ruku i radnih površina;

-obavezno nošenje maske tokom trajanja radionice.

Molimo Vas da ne dovodite dete na radionicu ukoliko ima simptome prehlade.

Učešće na radionicama je BESPLATNO!

Projekat Dečji naučni klub DNK podržava  Grad Sombor u sklopu Javnog konkursa za realizaciju  Programa za decu u 2020. godini.

Detaljnije informacije možete pratiti na fejsbuk stranici Centra za razvoj obrazovanja „Planeta“ https://www.facebook.com/centarplaneta

Sombor: 07.09.2020.

planeta

Orijentalija 2020.

U okviru Javnog konkursa za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade u 2020. godini UG Art i Fakt realizuje Osmi međunarodni plesni festival u Somboru- Orijentalija 2020.

U skladu sa epidemiološkom situacijom organizatori su u cilju očuvanja zdravlja svih učesnika i posetilaca, odlučili da se Orijentalija ove godine realizuje u subotu, 26.09. dok će svi zainteresovani imati priliku da festival prate uživo preko youtube livestream-a.

Sve informacije o festivali možete pratiti putem fejsbuk stranice na linku https://www.facebook.com/inannaplus

orijentalija 1