Održan trening za mlade o prevenciji diskriminacije

Centar za pedagoške inicijative je od 24-27. juna održao trening za mlade o prevenciji diskriminacije. Mladi na treningu saznali više o diskriminaciji, pravnom okviru prevencije i reagovanja na diskriminaciju, ljudskim pravima, ali i o  samom pojmu radioničarskog rada, načinim planiranja radionica, te su se upoznali sa metodama koje se koriste u neformalnom obrazovanju i iskustveno prošli kroz neke od njih, kao što su stavometar, akvarijum, oluja ideja, debata, igre uloga i studija slučaja. Mladi su se upoznali i sa najvažnijim priručnicima za neformalno obrazovanje u oblasti prevencije na diskriminaciju (npr Compass: Manual for Human Rights Education With Young People ). Trening je finansiran iz budžeta grada Sombora kroz Javni konkurs za realizaciju LAP-a za mlade u 2020. godini.

Sombor: 06.07.2020.

 • 1d
 • 2d
 • 3d
 • 4d
 • 6d
 • 7d
 • 8d
 • 9d
 • 10d
 • 11d
 • 12d

Psihološko savetovalište za mlade

U okviru realizacije ovogodišnjeg Lokalnog akcionog plana za mlade u 2020. godini, UG Psihozon počinje sa radom u vidu psihološkog savetovališta za mlade od 15-30 godina.

U okviru Psihološkog savetovališta za mlade, realizuju se različite aktivnosti:

 • PSIHOLOŠKO SAVETOVANJE I PSIHOTERAPIJA ZA MLADE
 • PSIHOLOŠKE RADIONICE ZA MLADE POSVEĆENE MENTALNOM/PSIHIČKOM ZDRAVLJU
 • OBELEŽAVANJE 10.OKTOBRA – SVETSKOG DANA MENTALNOG ZDRAVLJA

Usluge i aktivnosti u okviru Savetovališta za mlade su  – besplatne!

Psihološko savetovanje vode kompetentni, edukovani stručnjaci u oblasti mentalnog zdravlja (psiholozi, pedagog) sa orijentacijom ka prevenciji i psihoterapiji, sa dugogodišnjim i raznovrsnim iskustvom u radu sa mladima, kao i drugim, društveno ranjivim, marginalizovanim i diskriminisanim grupama.

 

Autorka programa „Psihološko savetovalište za mlade“ je Saša Stojšić, dipl.psiholog, sa orijentacijom ka prevenciji i psihoterapiji.

Saradnice u okviru Savetovališta su: Monika Vuk, master psiholog, sa orijentacijom ka prevenciji i psihoterapiji i Jelena Cimeša, dipl.pedagog, sa orijentacijom ka prevenciji i psihoterapiji.

*VAŽNA NAPOMENA: Tokom realizacije Programa „Psihološko savetovalište za mlade u 2020.god.“ rukovodićemo se zdravstvenim i drugim preporukama u skladu sa aktuelnom situacijom sa korona virusom !

Više o aktivnostima i uslugama u okviru „Psihološkog savetovališta za mlade“

 1. Psihološko savetovanje i psihoterapija za mlade.

Uključuje psihološko savetovanje i psihoterapijski rad sa mladima, uključujući i psihodijagnostiku , odnosno, primenu psiholoških mernih instrumenata (psiholoških testova) kao važnih pomoćnih sredstva za procenu psihičkog statusa i karakteristika mladih, u skladu sa etikom psihološke struke, poštujući privatnost svakog mladog čoveka koji se obrati stručnom licu za savet, podršku, informaciju, konsultaciju ili pomoć, u cilju rešavanja problema u vezi sa psihičkim funkcionisanjem.

Realizuje se kroz individualne susrete, u dogovoru sa mladom osobom koja se obrati za informaciju, savet ili stručnu pomoć. Kako bi usluge psihološkog savetovanja i psihoterapije bile dostupne što većem broju mladih, one podrazumevaju tri besplatna susreta sa stručnjakom u oblasti psihološkog funkcionisanja. Nakon toga, otvorena je mogućnost nastavka rada, u dogovoru obe strane.

U radu sa mladima, primenjuje se integrativan psihološki pristup, koji uvažava ličnost svake mlade osobe, razvojne karakteristike, vrstu problema, kontekst i sl., a koji je zasnovan na savremenim naučnim saznanjima iz oblasti psiholoških i srodnih nauka.

Ako se školuješ ili si završio/-la ili napustio/-la školu, ne/zaposlen/-a si, suočavaš se sa određenim problemima u svakodnevnom funkcionisanju, učenju, radu, ljubavi, međuljudskim odnosima i dr., imaš narušeno psihičko zdravlje (anksiozan/-na si, depresivan/-na, strahuješ, izgubio/-la si volju, poremećen ti je san, apetit, povukao/-la si se u sebe, imaš iskustvo lečenja od određenih psihičkih/psihijatrisjkih tegoba i bolesti, nalaziš se pred izborom škole, fakulteta, zanimanja ili posla, zanimaš se za psihološke teme, psihologiju ili ljudsku psihu uopšte, želiš da bolje upoznaš sebe i druge, studiraš humanističke nauke ili želiš da studiraš psihologiju ili srodne nauke, imaš problem zavisnosti (psihoaktivne supstance i dr.), iskustvo osuđivanosti i izdržavanja kazne zatvora ili neke vanzavodske sankcije i mere, ili se suočavaš sa nekim drugim problemom ili dilemom – pozovi nas!

Možete nas kontaktirati na sledeći način:

Telefon: 064 538 3 438

Mejl: psihozonsombor@yahoo.com

Fejsbuk: Psihozon (porukom u inboks)

Sombor: 06.07.2020.

Održan deseti Vidovdanski turnir

U okviru realizacije Lokalnog akcionog plana za mlade u 2020. godini SU „Student Sombor“ održalo je deseti Vidovdanski turnir u basketu. Na ovogodišnjem Vidovdanskom turniru u basketu učestvovalo je 11 ekipa koje su bile raspoređene u 4 grupe gde je igrao svako sa svakim i po dve prvoplasirane ekipe su prolazile dalje u nokaut fazu gde su se borili za prvo mesto i nagradu od 50 000 dinara.

U finalu su se očekivano sastale ekipe „Armagedon“ iz Novog Sada i „Dalmatinski podrum“ iz Sombora, i u neizvesnom finalu je pobedila ekipa „Armagedon“ sa rezultatom 21:18. Za pobednike su nastupali Bocka, Samardžić, Marić i Antić.  Trećeplasirana ekipa je bila ekipa „USP“ iz Sombora. Posebnu nagradu, odnosno zahvalnicu je dobio Dejan Ilić iz ekipe „Dalmatinski podrum“ za učešće na svih 10 održanih Vidovdanskih turnira. Ispred organizatora Sportskog udruženja „Student – Sombor“ nagrade je uručila predsednica Dragana Kekezović.

Turnir je otvorila većnica za sport i omladinu Antonija Nađ Kosanović, a turniru su prisustvovali i zamenik gradonačelnice Antonio Ratković i predsednik Sportskog saveza grada Sombora.

 • 1s
 • 2s
 • 3s
 • 4s
 • 5s
 • 6s
 • 7s

Piknik za mlade ribolovce USR „MAGIC FISH“

U okviru ovogodišnjeg Javnog konkursa za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade u 2020. godini, udruženje sportskih ribolovaca „MAGIC FISH“ organizovalo je tradiocionalni Majski piknik koji je zbog situacije izazvane pandemijom Korona virusa održan ove godine u junu.

Lep dan, odlična organizacija i dobro raspoloženje doprineli su da učešće uzme više od 40 mladih i onih nešto malo mlađih koji su imali priliku da uče o važnosti životne sredine i da se oprobaju u veštini ribilova.

Ceo događaj održan je na Starom Bačkom kanalu, a za svakog učesnika su bili obezbeđeni mamci i prihrana, dok je  na  kraju takmičenja svaki učesnik  na poklon dobio diplomu, štap  ,1kg primam, sitan pribor,  kačket,majicu i još mnogo sponzorskih nagrada. Najuspešniji su bili nagrađeni peharima i medaljama.

 • 9
 • 99
 • 999
 • 99999
 • 999999
 • 9999999
 • 99999999

Održan Kamp omladinske umetnosti

Umetnički studio Sombor organizovao je, sada već tradicionalno, trodnevni kamp, slikarsku koloniju za svoje polaznike, uzrasta od 15 do 25 godina. Kamp je trajao od 26. do 28. juna i održan je u Kampiralištu Crvenog krsta u Bačkom Monoštoru. Učestvovalo je 35 mladih umetnika, a nastalo je preko 70 slika. Slike su rađene različitim tehnikama, od ulja na platnu do crteža olovkom, a motivi su bili raznoliki: portret, pejzaž, mrtva priroda…

Tokom večernjeg druženja, organizovan je i rok koncert uživo.

Mladi umetnici su tokom boravka u kampu posetili i porodično pčelarstvo „Periškić“ u Bačkom Monoštoru, sa kojima već nekoliko godina unazad imaju uspešnu saradnju.

Projekad Kamp omladinske umetnosti finansiran je iz budžeta Grada Sombora kroz Javni Konkurs za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade u 2020. godini.

Izvor: Vanja Kahrimanović

Foto: DAK

Sombor: 30.06.2020.

 

 • 1593352221844613
 • 1593352229655662
 • 1593352236879143
 • IMG_6523
 • IMG_6689
 • IMG_6743
 • IMG-1969

Maturski skup učenika srednjih škola

Grad Sombor, uz podršku Kancelarije za mlade, u petak, 19. juna, na trgu Koste Trifkovića organizuje maturski skup za učenike srednjih škola generacije školske 2019/2020. godine.

Maturski skup organizuje se na inicijativu maturanata somborskih srednjih škola koji su imali želju da se na ovaj način obeleži završetak njihovog školovanja, pošto je pandemija korona virusa sprečila da se ovaj skup organizuje kako je to bio običaj prethodnih godina.

Maturski skup trajaće od 13 do 15 časova, uz nastup di-džeja, a ulaz na proslavu će biti između Dečije biblioteke i zgrade Istorijskog arhiva. Proslava će biti organizovana u skladu sa merama opreza i prevencije širenja korona virusa. Na samom ulazu nalaziće se punkt za dezinfekciju ruku i dodelu zaštitnih maski koje je obezbedio Grad Sombor, uz napomenu da se učesnici skupa pridržavaju propisanog rastojanja od jednog metra.

Obaveštavamo građane da će ovim povodom trg Koste Trifkovića u navedenom periodu biti zatvoren za prolaz.

Piknik za decu i mlade

U okviru projekata koji su finansirani na ovogodišnjem Javnom konkursu za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade u 2020. godini, polako počinjemo sa realizacijom aktivnosti udruženja.

Jedna od prvih aktivnosti je Piknik za decu i mlade u organizaciji Medžik Fiš na kojem će deca i mladi imati priliku da se takmiče u lovu ribe udicom na plovak.

Piknik će se održati na Velikom Bačkom kanalu, 27. juna sa početkom u 08:00 časova.

Za sve učesnike su obezbeđene nagrade i pokloni, a rangiranim takmičarima dodeljuju se medalje.

magic fish