Ликовни конкурс за децу основношколског узраста “Искорак из насиља”

Сомборски едукативни центар расписује ликовни конкурс за децу основношколског узраста на тему “Искорак из насиља”. Ликовни конкурс се реализује у склопу пројекта “Искорак из насиља” који финансира Град Сомбор путем Јавног конкурса за реализацију Програма за децу у 2020. години и Arigatou International.

Циљ ликовног конкурса је подизање свести о значају дечјих права и одрастању у сигурном и подстицајном окружењу. Организатори конкурса желе да мотивишу ученике основних школа да кроз ликовне радове искажу како за њих изгледа безбрижно одрастање односно окружење без насиља. Својим радовима деца ће послати поруку широј јавности да је ненасилна комуникација и поштовање дечјих права основни предуслов за безбрижно одрастање.

Право учешћа имају деца основношколског узраста са територије Града Сомбора (Алекса Шантић, Бачки Брег, Бачки Моноштор, Бездан, Гаково, Дорослово, Кљајићево, Колут, Растина, Риђица, Сомбор, Станишић, Стапар, Светозар Милетић, Телечка и Чонопља).

Како би сви имали једнаке шансе на конкурсу, одређене су категорије за учеснике:

– I категорија – ученици од I до IV разреда

– II категорија – ученици од V до VIII разреда

УСЛОВИ:

-приложени радови морају бити самосталан дечји рад, црно-бели или у боји, осликани или нацртани било којом техником (оловка, бојице, фломастери, темпере, водене бојице и слично);

-формат радова је искључиво блок број 5;

-сваки ученик може учествовати са највише два рада;

-групни радови се неће разматрати;

-на позадини сваког рада ОБАВЕЗНО је исписати личне податке (име и презиме, школа, разред, контакт телефон родитеља/старатеља). У случају да подаци нису унети рад неће бити разматран од стране комисије;

-оригинални радови се шаљу на адресу Сомборског едукативног центра (Стапарски пут 16, Сомбор) са назнаком “За ликовни конкурс” или се достављају лично у просторијама организације, радним данима од 9 до 17 часова;

-рок за достављање радова: 12. новембар 2020. године до 17 часова.

Радови који нису у складу са условима и темом конкурса или нису достављени до назначеног рока неће се узети у разматрање. Радови се НЕ ВРАЋАЈУ ученицима него остају у збирци Сомборског едукативног центра. Организатор задржава право да радове користи за друге непрофитабилне изложбе, у добротворне сврхе и да их репродукује у штампаним или електронским публикацијама.

Основни критеријуми за одабир радова су креативност, оригиналност и естетика. За најкреативније радове предвиђене су симболичне награде. О добитницима награда одлучиваће трочлана комисија.

 

Додела награда и изложба радова биће уприличена током обележавања Међународног дана борбе против насиља над децом (19. новембар) и Међународног дана дечјих права (20. новембар).

За додатне информације  можете нас контактирати путем мејла soeducentar@yahoo.com ,  путем телефона 064/3304582 или лично у просторијама организације радним данима у периоду 9 до 17 часова.

Сомбор: 22.10.2020.

 

Физи Бизи Фест 10

Мало је рећи фантастичан програм десетог  фестивала науке у Сомбору.

Од 01.-30. 11.2020. године програм фестивала можете пратити на https://fizibizifest.wixsite.com/official

 • Вакцине – мисконцепција или прекретница у медицини

др Данијела Петровић Граовац, редовни професор ПЕФ Сомбор;

 • Култура у време корона вируса

др Маја Вукадиновић, доцент Факултет савремених уметности Београд;

 • Има ли живота у свемиру?

Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице „Петница“;

 • Корона вирус и вредности

Предраг Чичовачки, редовни професор College of the Holy Cross, Boston, USA.;

 • „Опасна“ зрачења

проф. др Марија Бошњак Степановић, ванредни професор ПЕФ Сомбор;

 • Резилијентност-од мита ка чињеницама

др Дејан Ђорђић, асистент за педагошке науке ПЕФ-а у Сомбору;

 • Велики изазов-имунолошки одговор на SARS-CoV2

др Марија Гавровић Јанковић, редовни професор Хемијски факултет Београд;

 • 250 дана касније – шта научници (не) знају о коронавирусу

Исидора Станковић, докторант биомедицинских наука Weill Medical College of Cornell University, USA.;

 • Да Covid19 не буде баук

др Емеше Ури, лекар спец. опште медицине, в.д. директор Дом здравља др. Ђорђе Лазић Сомбор;

 • COVID-19 и трка са временом: „стари“ лекови против нове болести

проф. др Радомир Саичић, Хемијски факултет Београд, редовни члан САНУ.

Сомбор: 22.10.2020.

Програм „Моја прва плата“ Све што желите да знате о МОЈОЈ ПРВОЈ ПЛАТИ.

Програм Владе Републике Србије „Моја прва плата” спроводи Национална служба за запошљавање уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Канцеларије за ИТ и електронску управу и Привредне коморе Србије.

Циљ Програма је да се подстакне запошљавање младих и пружи подршка привреди у решавању проблема с недостатком кадрова.

Позивамо младе да се прикључе ИНФО СЕСИЈАМА о програму МОЈА ПРВА ПЛАТА које ће се одржавати четвртком, (22. октобра, 29. октобра и 5. новембра) од 12 до 13 часова.

Позивамо младе да учествују на инфо сесијама и постављају питања о програму. На питања ће одговарати представници програма и институција надлежних за програм МОЈА ПРВА ПЛАТА, представници Привредне коморе Србије, Кабинета Владе и Националне службе за запошљавање.

Након уводног дела, инфо сесија се наставља у Q&А формату. Уколико сад већ имаш питање на које желиш одговор, можеш га поставити у коментару ове објаве.

Прва инфо сесија одржаће се у четвртак, 22. октобра од 12 часова.

https://zoom.us/webinar/register/WN_T9LPl6RcSo-DFtrOX_gEgw

Инфо сесије се одржавају преко ЗООМ платформе. Регистрација се врши путем линка, а након регистрације стићи ће вам мејл са приступним линком.

Уколико имате потешкоће са приступом, будите слободни да се обратите на мејл milja.zdravkovic@koms.rs.

Сомбор: 20.10.2020.

Одржан Уводни асертивни тренинг

У суботу, 17.10.2020. у просторијама Омладинског клуба, реализован је Уводни асертивни тренинг на којем су учесници имали прилику да се кроз теоријски и практични оквир упознају са типовима комуникације, предностима асертивне комуникације, као и да кроз практичне примере примене асертивну комуникацију.

Кроз радионице у оквиру тренинга, учесници су добили прилику да унапреде своје комуникацијске вештине, да науче како да у процесу комуникације поштују себе и саговорника, а да у исти време јасно изразе свој став и потребе.

Едукаторка на тренингу је била Мирјана Бероња, саветница трансакционе анализе и тренеркиња асертивне комуникације.

Тренинг се реализује кроз Програм подршке спровођењу мера популационе политике у Републици Србији за 2020. годину уз финансијску подршку Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и Града Сомбора.

Сомбор: 19.10.2020.

 • а1
 • а2
 • а3

Реализован други модул обуке за вршњачке едукаторе/ке

У оквиру пројекта „Заједно за младе“ који реализује Град Сомбор у партнерству са Сомборским едукативним центром, Центром за индивидуални развој и унапређење друштва „Психозон“ и Општинским одбором Покрета горана Сомбор уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта реализован је Други модул за вршњачке едукаторе/ке.

Партнерско удружење Сомборски едукативни центар је током предходног викенда од 16.- 18.10. реализовало други модул на којем је 12 младих имало прилику да се упозна са методологијом реализација радионица како би у наредном периоду тренерски парови реализовали радионице за своје вршњаке на тему недискриминације.

Током припреме радионица које су практични део обуке сви тренерски парови ће имати менторску подршку тренера и тренеркиње који су реализовали обуку у целости.

Сомбор: 19.10.2020.

 • d1
 • d2
 • d3
 • d4
 • d5
 • d6
 • d7
 • d8
 • d9
 • d10
 • d11
 • d12
 • d13
 • naslovna d

Позив за учешће у радној групи за креирање Локалног акционог плана за децу

Сомборски едукативни центар – СЕЦ упућује позив заинтересованим стручњацима са територије Града Сомбора да се пријаве за учешће у радној групи за израду Локалног акционог плана за децу Града Сомбора (у даљем тексту ЛАП-а за децу).

Од свих пристиглих пријава, СЕЦ ће сачинити листу од 11 особа које ће као свој предлог упутити Градоначелнику Сомбора.

Од лица која буду именована у радну групу, очекује се да током новембра присуствују низу састанака и активно допринесу креирању предлога акционог плана који ће садржати потенцијалне мере и активности којима се унапређује положај деце у Сомбору, а разврстане у неколико приоритетних области.

У оквиру јавног конкурса за израду локалног акционог плана за децу који је распоисао Град Сомбор, Сомборски едукативни центар конкурисао је са предлогом пројекта „Креирајмо Локални акциони план за децу у Сомбору“ који је пре објављивања позива за чланове радне групе подразумевао и свеобухватно истраживање, уз укључивање деце до 18 година, родитеља, стручњака као и представника релевантних организација, установа и институција. Закључци и анализа произашли из истог ће послужити радној групи као основа за креирање предлога првог ЛАП-а за децу у Сомбору.

Након што радна група изради први нацрт предлога, документ ће се наћи на јавном увиду и јавној расправи, а грађани ће бити позвани и охрабрени дају коментаре и предлажу измене и допуне.

Након јавне расправе, радна група за ЛАП за децу ће сачинити финални предлог и упутити га у скупштинску процедуру, а усвајање истог очекује се до краја текуће календарске године.

Стручњаци чије је занимање и/или професија уско у вези са унапређењем положаја деце те се сматрају релевантним и спремним за значајан допринос креирању ЛАП-а за децу, треба најкасније до 20. октобра на електронску адресу soeducentar@yahoo.com   да пошаљу своју биографију, кратку мотивацију за учешће и контакт телефон.

За учешће у у радној групи, предвиђена је накнада, а обезбеђени су материјал за рад и стручно-техничка подршка тима Сомборског едукативног центра.

За све додатне информације заинтересовани могу да се обрате путем наведеног мејла и/или телефона 025 444 249.

Израда предлога Локалног акционог плана за децу града Сомбора, реализује се кроз пројекат „Креирајмо Локални акциони план за децу у Сомбору“ који спроводи Сомборски едукативни центар уз финансијску подршку Града Сомбора и уз суфинансирање кроз Програм “Реформа пореза на имовину” који финансира Швајцарска Влада, а спроводи Представништво Helvetas Swiss Intercooperation.

Сомбор: 15.10.2020.

Линк реализовао прву радионицу у оквиру пројекта „Активатори на путу интеркултуралности“

У оквиру овогодишњег Јавног конкурса за реализацију Локалног акционог плана за младе, Центар за развој заједнице ЛИНК почео је са реализацијом пројекта за младе „Активатори на путу интеркултуралности“.

Радионица је одржана у просторијама Средње економске школе Сомбор. Радионици је присуствовало 15 младих због мера прописаних поводом пандемије Ковид 19. Тема радионице је била Сомбор (простор-град, села, салаши, становништво- етничка структура, занимљивости из прошлости града).

Неки од учесника показали су посебно интересовање, а неки и одлично познавање територије Сомбора и приградских насеља, док је већини добар део информација био нов и непознат. За следећу радионицу учесници су добили задатак да припрема једну занимљиву причу везану за место у ком живе.

Сомбор: 15.10.2020.

 • link 1
 • link 2

ЈАВНОМ АКЦИЈОМ ОБЕЛЕЖЕН 10. ОКТОБАР СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Уличном акцијом у центру нашег града, у Сомбору, 10.10.2020. год., обележили смо Светски дан менталног здравља – 10.октобар. Овај датум се обележава широм света, па и наше земље, а од пре неколико година, на иницијативу Психозон-а, обележавамо га и у Сомбору. Тако је било и ове године, свакако другачије, с обзиром да смо га обележили руководећи се свим препорукама надлежних везаних за пандемију корона вируса.

Циљ обележавања овог дана јесте скретање пажње јавности, како шире, тако и стручне, о важности бриге, заштите и очувања психичког здравља, као и смањења предрасуда и стигма према особама са психичким проблемима и болестима. То је посебан изазов и важно је у свим ситуацијама и временима, а посебно у овим актуелним и веома изазовним временима везаним за пандемију. То се посебно односи на рањиве друштвене групе, међу којима су млади, деца, особе са искуством лечења, болести и многи други, такорећи сви.

Овај значајан датум за психичко здравље, али и здравље уопште, реализовали смо у сарадњи да различитим институцијама, организацијама, као и стручњацима из области психичког здравља, како на локалу и шире. Реализацији акције се придружио значајан број младих људи, волонтера, који су на врло занимљив начин, уз стручну подршку чланова Психозона, осмислили и  реализовали ову акцију. Ове године придружили су нам се  следећи учесници: пре свега, ученици и ученице из сомборских средњих школа: Гимназије „Вељко Петровић“, Средње економске школе, СШ Свети Сава, СШ „Др Ружица Рип“, студенти психологије Филозофског факултета у Н. Саду и студенти Педагошког факултета у Сомбору, као и ученици ОШ „А. Мразовић“ Сомбор, затим корисници Дневног боравка при ШОСО „Вук Караџић“ Сомбор, који окупљају децу, младе и одрасле са сметњама у развоју и инвалидитетом, потом представници PHZ Rehab Caffe-a који раде са зависницима од наркотика и пружају им подршку на путу грађења здравог живота без дрога, затим представници Подружнице психолога Западнобачког округа/Друштва психолога Србије, представници дневне болнице при одељењу психијатрије Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ Сомбор И др.

Свакако, сјајна енергија младих волонтера, Психозон тима, сарадника и партнера, као и предивно време, учинили су да ова акција буде најуспешнија до сада. Томе свакако сведоче бројне фотографије које се могу погледати на фб страници Психозон-а.

Много позитивне енергије, осмеха, разговора са грађанима, дружења током ове акције , као и подела занимљивих едукативних материјала, флајера, памфлета, магнетића и сл., који се тичу психичког здравља и психичких стања, као и препорука за његово очување, заштиту и унапређење, верујемо да су је учинили и успешном

Ове године фокус смо ставили на емоције, те смо осмислили занимљиве промо, креативне материјале у циљу скретања пажње јавности на значај емоционалних стања и емоционалне писмености.

Све напоменуте активности се реализују у оквиру пројекта „Психолошки кутак за младе/Заједно за младе“ који подржава Град Сомбор и Министарство омладине и спорта,  као и „Психолошко саветовалиште за младе у 2020. години“- ЛАП за младе Града Сомбора за 2020. год. и „Клуб психичког здравља“, подржаних такође од Града Сомбора.

 

Извор: УГ Психозон

Сомбор: 14.10.2020.

 • п1
 • п2
 • п3
 • п4
 • п5
 • п6
 • п7
 • п8
 • п9
 • п10
 • п11
 • п12
 • п13
 • п14
 • п15
 • п16
 • п17
 • п18
 • п19
 • п20
 • п21
 • п22

Позив на тренинг Увод у асертивност

Уводни Асертивни тренинг за младе (18-25 година)  је намењен свима који желе да унапреде своје комуникацијске вештине, да науче како да у комуникацији поштују и себе и друге, како да кажу НЕ а да не осећају кривицу.

Асертивним тренингом можемо:

-јачати самопоуздање у односима са другима;

-развијати комуникацијске и социјалне вештине;

-редуковати пасивно и агресивно понашања у корист асертивног;

-научити која су то наша асертивна права;

Начин рада: Радионичарски облик рада, рад у малим групама (до 10 полазника), паровима, роле плаy – играње улога и индивидуалне активности.

Време и место одржавања: Тренинг се одржава у просторијама Омладинског клуба 17.10.2020. године, улица Венац Радомира Путника 2, у Сомбору у трајању од 4 сата у организацији Града Сомбора.

Тренинг је бесплатан.

Обавезна пријава за тренинг на мејл адресу: psihoterapija@egogram.rs

Сомбор: 02.10.2020.

позив финал

Одржан Осми међународни плесни фестивал у Сомбору ОРИЈЕНТАЛИЈА 2020.

Осмо издање Међународног плесног фестивала у Сомбору – Оријенталија 2020. одржано је протеклог викенда, 26. и 27. септембра. С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију и у циљу очувања здравља учесника фестивала ове године одржано је само једно плесно вече, гала концерт Оријенталија 2020. у Свечаној сали Мађарске грађанске Касине, без публике, али уз пренос уживо путем youtube-a на каналу Плесна група Инанна и званичној Фејсбук страници  фестивала Оријенталија. Број учесника фестивала је у складу са препорукама Штаба за ванредне ситуације Града Сомбора био ограничен, па су своје  плесне групе представили углавном солисти  из Босне и Херцеговине и Србије. Поред плесног програма, на гала концерту одржана је и ревија плесних костима дизајнерке Соња Саломе из Београда. С обзиром да се на фестивалу посебан акценат ставља на едукацију плесача, одржане су чак три плесне радионице које су држали гостујући инструктори Вања Марић Ковачевић из Бања Луке и Тамара Радевић из Београда Пројекат Оријенталија 2020. подржао је Град Сомбор у оквиру Јавног конкурса за реализацију Локалног акционог плана за младе за 2020. годину. Овај пројекат спроводе плесна група Инана и удружење грађана АРТиФАКТ из Сомбора под руководством координаторке фестивала, кореографкиње Бранкице Ћурчић која истиче да је циљ овог фестивала да се у нашем граду унапреди плесна култура и да се на адекватан начин промовише овај облик сценске уметности јер је Оријенталија временом из фестивала оријенталног плеса прерасла у прави плесни фестивал који обухвата најразличитије плесне стилове.

Извор: УГ „Арт и факт“

Сомбор: 01.10.2020.

 • о1
 • о2
 • о3
 • о4
 • о5
 • о6
 • о7
 • о8
 • о9
 • о10