Посета младих из Бечеја у оквиру пројекта „Богатство различитости“

Бечејско удружење младих у партнерству са општином Бечеј, а уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за спорт и омладину реализује пројекат „Богатство различитости: Сви заједно ка толерантнијој Војводини“ који има за циљ да подстакне позитивно деловање шире друштвене заједнице према осетљивим групама младих.

У оквиру пројекта млади из Бечеја су на Међународни дан младих, 12. августа посетили Сомбор како би се упознали са радом и активностима Канцеларије за младе. Након посете придружили су се младима на прослави у оквиру Сомборског лета за младе и учествовали у „Музици на точковима“ као и на концертима након тога.

 • посета бечеј
 • naslovna

12. АВГУСТ МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЛАДИХ

Генерална скупштина УН прихватила је 1999. године препоруку Светске конференције министара задужених за омладину да се 12. август прогласи за Међународни дан младих.

У Србији се обележава од 2007. године када је први пут успостављено Министарство за омладину и спорт. Празник представља прилику да се привуче пажња на проблеме младих, као и да се подстакне њихово укључивање у развој друштва.

У Сомбору данас се овај дан обележава низом активности за младе, oд 15:00 часова Кајак клуб Сомбор и Црвени крст Сомбор организују вожњу кајацима уз музику до Тромеђе, као и спортске и едукативне активности.

Сомборски омладински бум и Сомборски едукативни центар кроз реализацију овогодишњег пројекта „Сомборско лето за младе“ финансираног од стране Града Сомбора- Лап за младе 2019. организују још једну „Музику на точковима“. У 18:45 часова испред Жупаније почиње традиционална манифестација, након које се прослава наставља од 21:30 у Гарден бару уз DJ LOODA SOSA, MC SAJSI  и  РУСКЕ ЛЕКАРЕ.

 • 67828553_2469885129700982_8508789796351508480_n
 • 67936137_374173986577566_8867781957728075776_n
 • 68313766_960213227653637_2689990433265680384_n
 • mnt
 • насловна (2)

ПСИХОЛОШКО САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА МЛАДЕ У ПСИХОЗОНУ

Психолошко саветовалиште за младе намењено је свим младима, особама од 15-30 година, било да се школују или не, било да су запослени или не, било да се суочавају са одређеним проблемима у свакодневном функционисању, учењу, раду, љубави, међуљудским односима, било да су се лечили или се лече због одређених психичких тегоба, било да имају неку дилему у избору школе, факултета, занимања, посла, било да се занимају за психолошке теме, психологију или људску психу уопште.

Психолошко саветовалиште ради у периоду од три месеца, август, септембар и октобар 2019.год.

У оквиру Психолошког саветовалишта за младе, тим Центра за индивидуални развој и унапређење друштва Психозон  осмислио је различите активности:

• ПСИХОЛОШКО САВЕТОВАЊЕ И ПСИХОТЕРАПИЈА ЗА МЛАДЕ;

• ПСИХОЛОШКЕ РАДИОНИЦЕ ЗА МЛАДЕ ПОСВЕЋЕНЕ МЕНТАЛНОМ/ПСИХИЧКОМ ЗДРАВЉУ;

• ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 10.ОКТОБРА – СВЕТСКОГ ДАНА МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА.

Услуге и активности у оквиру Саветовалишта за младе су  – бесплатне!

Психолошко саветовање воде компетентни, едуковани стручњаци у области менталног здравља, психолози са оријентациојом ка превенцији и психотерапији, са дугогодишњим и разноврсним искуством у раду са младима, као и другим, друштвено рањивим, маргинализованим дискриминисаним групама.

Телефон: 064 538 3 438

Мејл: psihozonsombor@yahoo.com

ФБ: Centar za individualni razvoj i unapređenje društva – PSIHOZON

Рад саветовалишта је подржан од стране Града Сомбора – ЛАП за младе у 2019.год. у оквиру пројекта „Психолошко саветовалиште за младе у 2019.год.“

Више о активностима и услугама у оквиру Психолошког саветовалишта за младе:

1. Психолошко саветовање и психотерапија за младе:

Укључује психолошко саветовање и психотерапијски рад са младима, примељујући психолошке мерене инструменте као важна помоћна психодијагностичка средства за процену психичког статуса младих, у складу са етиком психолошке струке, поштујући приватност сваког младог човека који се обрати стручном лицу за савет, подршку, информацију, консултацију или решење актуелног проблема у вези са психичким функционисањем.

Реализује се кроз индивидуалне сусрете, у договору са младом особом која се обрати за информацију, савет или помоћ психологу/психотерапеуту, и подразумевају три сусрета по особи.

У раду са младима, примењује се интегративан психолошки приступ, који уважава личност сваке младе особе, личне и развојне карактеристике, врсту проблема и сл., а који је заснован на савременим научним сазнањима из области психолошких  и сродних наука.

 

2. Радионице за младе посвећене менталном здрављу.

Радионице за циљ имају едуковање младих о психичком здрављу, значају заштите, очувања и унапређења менталног здравља сваког човека, превенцију душевних болести, као и предрасуда према особама са психичким проблемима, те оснаживање и охрабривање младих за тражење стручне подршке и помоћи у правцу решавања психичких проблема.

 

3. Обележавање 10.октобра – Светског дана менталног здравља.

Ово је посебно значајан дан када је психичко здравље у питању, који се широм света и наше земље, а од пре пар година и у Сомбору, на иницијативу Психозон-а, обележава са поруком јавности колико је важна брига о психичком здрављу свих нас, као и превенција ширења предрасуда и стигме према особама са психичким проблемима.

67896434_2397618750315015_6738779433743679488_n

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЛАДИХ У СОМБОРУ

У оквиру манифестације “Сомборско лето за младе 2019”, догађајем “МУЗИКА НА ТОЧКОВИМА” почеће прослава 12. августа, Међународног дана младих. На покретној бини/камиону који у 19 часова полази са платоа испред Жупаније, наступиће Милан Мика Аћимовић ака: DJ Kawiar Mangueira.

Музика на точковима подразумева поворку младих који пешке, на бициклима, ролерима, тротинетима, скејтовима и другим превозним средствима прате покретну бину улицама Сомбора. Вожња кроз Сомбор почиње у 19 часова, а завршава се у 21 час на Тргу светог Тројства.

Након покретног концерта који ће се завршити на популарном “Ћелавом” тргу, журка се сели у Гарден Бар (Каналска 7, Сомбор) где ће од 21:30 наступити DJ Looda Sosa, Sajsi MC и Руски Лекари.

Организатори овогодишње манифестације су Сомборски Омладински Боом – СОБ и Сомборски едукативни центар – СЕЦ уз финансијску подршку Града Сомбора путем конкурса за реализацију Локалног акционог плана за младе у 2019. години и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину. Додатну подршку манифестацији пружају Колпинг Србија и ЈКП ”Водоканал”

Спемите ваше патике, бајкове, скејтове, тротинете, ролере…

Улаз је као и увек СЛОБОДАН!!

 • 67828553_2469885129700982_8508789796351508480_n
 • 67936137_374173986577566_8867781957728075776_n
 • mnt

КАМП УМЕТНОСТИ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ

Уметнички студио Сомбор организовао је у кампиралишту Црвеног крста у Бачком Моноштору Дечји камп уметности за своје најмлађе полазнике. Камп је одржан 6. и 7. јула, а полазници кампа били су узраста од 7 до 15 година.

Током првог дана боравка у кампу, волонтери сомборског Црвеног крста одржали су едукацију на тему дискриминације и толеранције. Другог дана, деца су по први пут имала задатак да цртају портрет по узору на жив модел. На тај начин уче како да визирају и да стекну осећај пропорције.

На самом крају дводневне колоније, организована је изложба насталих радова, а награђени су и најбољи. Прву награду, коју је обезбедио „Арс“ доо, освојила је Милана Безбрадица, другу награду освојила је Тијана Маодуш, а трећу Милица Јосић. Посебна похвала кампа припала је Весни Зец.

Камп уметности одржан је и за омладинце Уметничког студија, који су у кампу боравили од 12. до 14. јула. На омладинском кампу настала су озбиљна уметничка дела, рађена на слободну тему.

Сарадња са сомборским Црвеним крстом није изостала ни код омладинаца, те су волонтери одржали предавање на тему превенције ХИВ. Омладинце је у кампу посетила и градска већница за спорт и омладину, Антонија Нађ Косановић, која се изненадила колико град Сомбор има талентованих младих људи.

На крају тродневног камповања, изабрани су најбољи радови. Жири је имао тежак задатак пред собом, јер су уметници надмашили све оно што су до сада стварали. Прву награду у Омладинском кампу уметности освојила је Милица Туцаковић, другу награду освојио је Срђан Вујичић, а трећу награду освојила је Невена Мијановић.

Уметнички камп за децу, као и уметнички камп за младе финансирао је Град Сомбор кроз реализацију Програма за децу и Локалног акционог плана за младе у 2019. години.

 • crtanje portreta
 • crtanje
 • deca i omladinci Umetnickog studija
 • druzenje uz logorsku vatru
 • gluvi telefoni uz logorsku vatru
 • IMG_4487
 • izlozba
 • omladinci sa Antonijom Nadj Kosanovic
 • slikanje 2
 • slikanje

КЛУБ ДРУШТВЕНИХ ИГАРА ОТВАРА ВРАТА!

У оквиру овогодишњег Лапа за младе, Центар за развој заједнице ЛИНК, у оквиру пројекта „Клуб друштвених игара“, реализује низ дружења уз друштвене игре.

Catan, Dixit, Čoveče ne ljuti se, Monopol, Cluedo, Pandemic, Jenga, Battleship, Ticket to Ride, Carcassonne, Takenoko, Quoridor, Quixo, Quarto, Pylos, Stratopolis, Founders, Codenames, Cards Against Humanity, Jamaica, Sherlock Holmes, Jamb, Twister, Mastermind…

Знате да играте неку од ових игара? Пријавите се.

Не знате да играте? Дођите да научите.

Активности су намењене пре свега младима узраста 15-30 година.

Учешће је бесплатно.

Информације и пријаве:

FB и Instagram inbox @LINKsombor

Телефон:  065 2 440 248

klub drustvenih igara

УЧИНИ НЕШТО ЗА СВОЈ ГРАД – МЛАДИ ПРОМОВИСАЛИ НОВУ МОБИЛНУ АПЛИКАЦИЈУ „ПРИЈАВИ КОМУНАЛНИ ПРОБЛЕМ“

У петак, 07.06. испред Градске куће Канцеларија за младе је уз помоћ волонтера и волонтерки информисала грађане о новој мобилној апликацији „Пријави комунални проблем“.

Уз помоћ ове апликације грађани имају могућност да брзо и једноставно пријаве комунални проблем на територији града Сомбора и то једноставним коришћењем мобилног телефона. Након што посете адресу www.prijavi.rs (или скенирају QR код) грађани могу на лицу места да фотографишу одређени комунални проблем и проследе пријаву, а надлежне градске службе га решавају у најкраћем могућем року.

Категорије проблема које можете пријавити путем апликације су:

 • Непрописно паркирање;
 • Возило у пешачкој зони;
 • Напуштено возило;
 • Нелегална градња;
 • Рушевни објекат;
 • Оштећена фасада;
 • Оглас на дрвету;
 • Оглас на стубу јавне расвете;
 • Водовод;
 • Атмосферска канализација;
 • Гасна мрежа;
 • Дистрибуција топлотне енергије;
 • Дивље депоније;
 • Контејнери- смеће;
 • Одложен комунални отпад;
 • Одложен грађевински отпад;
 • Оштећена канта за смеће;
 • Оштећен контејнер;
 • Оштећен саобраћајни знак;
 • Дечија игралишта;
 • Јавна расвета;
 • Оштећење тротоара;
 • Оштећење коловоза;
 • Орезивање дрвета;
 • Оштећена клупа;
 • Пси луталице;
 • Угинуле животиње;
 • Неки други проблем.

Апликација користи ГПС помоћу којег се одређује тачна локација на којој се одређени проблем налази, а апликацију можете користити и као анонимни корисник.

Канцеларија за младе се захваљује волонтеркама из Средње економске школе у Сомбору, Тијани, Николини, Тијани, Марици, Милани, као и волонтерима Сомборског едукативног центра, Филипу, Николи и Милани, који су учествовали у јавној акцији.

 • акција 1
 • акција 2
 • акција 3
 • акција 4
 • акција 5

КОНКУРС ЗА ИЗБОР НАЈБОЉЕГ ПИСМЕНОГ РАДА НА ТЕМУ НАРОДНИ ОБИЧАЈИ ПОДУНАВСКИХ ШВАБА И РАЗВОЈ ДОБРОСУСЕДСКИХ ОДНОСА

На основу члана 10., у складу са чланом 5. и 6. Статута од 26. 10. 2017. године и члана 5. Одлуке о оснивању Фондације од 10. јула 2015. године, Управни одбор Фондације за заштиту завичајног наслеђа Подунавских Шваба ЗАВИЧАЈНА КУЋА

р а с п и с у ј е

К  О  Н  К  У  Р  С

за избор најбољег писменог рада (састава) на тему

НАРОДНИ ОБИЧАЈИ ПОДУНАВСКИХ ШВАБА

И РАЗВОЈ ДОБРОСУСЕДСКИХ ОДНОСА.

Писмени састав треба да промовише традиционалну културу Подунавских Шваба, добросуседске односе и суживот са другим и другачијим.

ОПШТЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Конкурс се објављује на сајту Фондације www.zavicajnakuca.com  – огласна табла и остаје актуелан до 30. јуна до кога датума ће се примати радови. Сви радови који буду запримљени у Фондацији до тога дана биће прихваћени и улазе у конкуренцију (печат поште са датумом 30 јуна ће бити прихваћен, али најдуже пет дана по истеку рока).

Неблаговремено приспели радови не улазе у конкуренцију за доделу награде.

Радове достављати на адресу: Фондација ЗАВИЧАЈНА КУЋА, Андреја Волног 1А, 21205 Сремски Карловци, Србија, са назнаком ЗА ПИСМЕНИ САСТАВ – НЕ ОТВАРАТИ.

ОПШТИ УСЛОВИ КОНКУРСА

На конкурсу имају право учешћа млади између 15 и 21 године старости.

Писмени састав не сме да буде дужи од 4 стране формата А4, односно не више од 8.000 карактера. Радови са више карактера не улазе у конкуренцију за доделу нараде.

НАЧИН ОЦЕЊИВАЊА ПРИСПЕЛИХ РАДОВА

Приспеле и прихваћене радове оцениће стручни колегијум, на основу које оцене ће бити опредељени радови за награде.

НАГРАДЕ И ДОДЕЛА

Фондација ће наградити три првопласирана рада. Аутори три првопласирана рада ће добити одговарајућу диплому на српском и немачком језику и књиге аутора из заједнице Подунавских Шваба које промовишу традиционалну културу Подунавских Шваба, добросуседске односе и суживот са другим и другачијим.

Три првопласирана рада ће Фондација, као издавач јединог часописа на немачком језику у Србији ФЕНСТЕР, превести и објавити у једном од својих наредних бројева.

Аутори десет најуспешнијих радова ће бити позвани у Сремске Карловце, ради упознавања и дружења. У току боравка у Сремским Кловцима биће организован разговор са активистима Фондације и једним писцем, као и радионице на теме из конкурса. У том времену ће бити организовано упознавање Сремских Карловаца и упознавање са младим Сремскокарловчанима које интересује ова тема. Путне трошкове за учеснике из Србије (воз, аутобус) и трошкове боравка у Сремским Карловцима подмириће Фондација.

Резултати конкурса ће бити објављени на завршној свечаности, када ће бити додељене дипломе и награде.

Фондација

ЗАВИЧАЈНА КУЋА

Сомбор: 06.06.2019.

РЕЦИ НЕ ДРОГАМА

У оквиру пројекта „Активно лето за младе“ Спортско удружење „Студент- Сомбор“ организује кошаркашки турнир у оквиру којег ће млади моћи да присуствују и предавању „Реци не дрогама“.

Пројекат финансира Град Сомбор кроз Јавни позив за реализацију Локалног акционог плана за младе у 2019. години.

Више информација можете видети на плакату 👇

Сомбор: 05.05.2019.

плакат