Конкурс Активне заједнице

Траг фондација већ 21 годину спроводи програм Активне заједнице, у оквиру којег је до данас подржано 669 иницијатива неформалних група и удружења у преко 200 заједница широм Србије. Програм од самог почетка прати потребе удружених грађана и грађанки, и новчано и на друге начине их подржава да реализују своје идеје које доприносе развоју и бољитку њихових заједница. Пројекти које подржавамо нису тематски ограничени и плод су идеја, енергије, рада и посвећености људи који учествују у њима.

Ко може да се пријави?

Подржавамо удружења грађана и неформалне групе које:

 • покрећу и активно укључују грађане и грађанке у своје активности,
 • заступају опште интересе своје заједнице,
 • не постоје дуже од 10 година,
 • имају годишњи приход који не прелази 1.200.000,00 динара (за удружења),
 • немају приступ значајним фондовима других донатора или нису директно повезане са међународним агенцијама и фондовима и
 • налазе се на територији Србије.

Под неформалним групама подразумевају се групе од најмање троје људи, које су окупљене око решавања проблема у заједници и нису формално регистроване.

Шта подржавамо?

Верујемо да удружени грађани и грађанке најбоље препознају потребе својих заједница, те програм Активне заједнице отвара простор за разноврсне пројекте који доприносе развоју заједница. За нас, заједницу чине грађани и грађанке окупљени око заједничких вредности, потреба, интереса, проблема, који развијајући осећај припадности заједници предузимају заједничке акције.

Траг фондација верује да заједница није скуп појединаца, већ да њу првенствено чине интеракције које појединци остварују зарад постизања заједничких циљева, а које су засноване на вредностима солидарности, уважавања различитости, равноправности и одговорности. Верујемо у потенцијал и моћ активних и удружених грађана и грађанки да утичу на промене у својим заједницама, било да их везује одређен физички простор (географска територија), онлајн простор или заједнички интерес или потреба.

Стога, заједнице могу бити локалне, заједнице етничких мањина, припадника различитих маргинализованих група, ЛГБТ+, онлајн заједнице и слично.

Представите нам вашу идеју попуњавањем Формулара за концепт идеје, који ћете нам послати електронски, на адресу prijave@tragfondacija.org  до 14. децембра 2020. године.

Процедура доделе донација

Током процеса селекције, пројектни предлози за програм Активне заједнице се разматрају на следећим нивоима:

 1. Канцеларија Трага
 2. Одбор активиста
 3. Одбор за донације

Више информација можете видети на сајту Траг фондације https://tragfondacija.org/aktivne-zajednice/?fbclid=IwAR3dP3j2lrCUnVRDcsjhZ6qSOJiP8wiG7dkMDWfoDlCvqvSwPpzUJsxpX-Q

Сомбор: 07.12.2020.

aktivne zajendice

Онлајн Сајам омладинског предузетништва и привредних потенцијала Србије

Привредни форум младих у сарадњи са Министарством омладине и спорта организује пројекат „Привреда за младе – Пут младог предузетника“ у оквиру којег ће се 8. децембра са почетком у 11 часова одржати трећи по реду „Сајам омладинског предузетништва и привредних потенцијала Србије“.

Сајам ће по први пут бити одржан у виртуелном облику на платформи https://sajam.pfm.rs/   а у оквиру сајма преко 50 младих предузетника, привредника, хабова и привредних инкубатора из целе Србије ће имати прилику да свој рад представи посетиоцима, тачније будућим младим предузетницима како би на једном месту имали доступне све неопходне информације за започињање сопственог пословања.

Како ће излагачи на сајму бити из свих крајева Србије, посетиоци ће моћи да се упознају са привредним потенцијалима наше земље, као и са успешним младим предузетницима који долазе из различитих градова и окружења, као и да од њих сазнају каква је пословна клима у тим градовима и како је изгледао њихов развојни пут.

Главни циљ сајма је да младе људе из целе Србије информише о приликама за започињање сопственог пословања, стога ће читав сајам бити интерактивног карактера, а посетиоци ће уживо моћи да посећују виртуелне штандове и разговарају са излагачима, али и да присуствују низу предавања, радионица и презентација програма подршке.

На сајму ће бити представљена и два документа значајна за развој омладинског предузетништва у Србији која су израђена у оквиру овог програма, а то су: „Индустријски потенцијали за развој омладинског предузетништва и покретање посла у 4 статистичка региона Србије“ и предлог документа „Дефинисање термина – млади предузетник“.

До сада су успешно одржана два „Сајма омладинског предузетништва“, која су успешно окупила целокупну предузетничку заједницу Србије и преко 3000 младих посетилаца, а на којима је преко 200 предузетника имало прилику да представи своје пословање.

Циљ пројекта „Млади и привреда“ је да допринесе повећању степена запошљивости младих у Републици Србији кроз њихово информисање и унапређење компетенција за развој пословних подухвата, као и повећање информисаности о привредним потенцијалима различитих региона Републике Србије кроз приказ различитих примера добре праксе младих предузетника широм Србије.

Присуство је бесплатно, а добродошли су сви млади људи који желе да се информишу о могућностима за започињање сопственог пословања.

Сајам ће се одржати на платформи https://sajam.pfm.rs/  а за све додатне информације можете се обратити на pr@pfm.rs

Сомбор: 24.11.2020.

Деда Мразови помоћници

#Штанамтешко волонтерску акцију “Деда Мразови помоћници” организује неформална група младих у сарадњи са Младим истраживачима Србије, Центром за грађанско деловање, Тимом 42, Empower-om и Покретом горана Војводине. Ова акција финансирана је кроз програм Млади су закон Министарства омладине и спорта Републике Србије.

 

Позив за учеснике/це на радионицама

Позивамо све младе од 15 до 30 година да нам се придруже на креативним радионицама на којима ће се израђивати новогодишњи украси који ће бити подељени онима који буду донирали слаткише и школски прибор. Од прикупљених донација у виду слаткиша и школског прибора, Деда Мраз и његови помоћници ће припремити новогодишње пакетиће за децу из осетљивих друштвених група.

Приликом пријаве ћемо вас обавестити о месту и тачном термину радионица, а за радионице се пријављујете путем телефона: 064/3304582

 

Позив за грађане/ке

“Деда Мразови помоћници” и ове године спроводе традиционалну хуманитарну акцију у склопу које се прикупља садржај у сврху прављења пакетића за рањиве групе деце. Ове године пакетићи су опредељени деци која су корисници услуге оброк за породицу.

Позивамо суграђане/ке да нам се придруже како бисмо поново обрадовали једну групу деце и учинили им празничне дане лепшим. Ваше донације у виду слаткиша или школског прибора за пакетиће можете донети у просторије Сомборског едукативног цента (Стапарски пут 16), сваког радног дана од 9-17 часова, све до 29. новембра.

Молимо Вас да се претходно најавите телефоном, обзиром на то да организација тренутно има измењено радно време због КОВИД 19 пандемије.

Сомбор: 23.11.2020.

126264063_984520028739807_3544090344791712678_o

Друштвене игре у раду са младима

Центар за педагошке иницијативе те позива да узмеш учешће у једној од радионица у оквиру пројекта Друштвене игре у раду са младима. Уколико имаш између 15 и 30 година и заинтересован/а си да сазнаш нешто више о друштвеним играма и како се оне могу користити у раду са младима, позивамо те да се пријавиш на мејл centarzapedagoskeinicijative@gmail.com. У пријави наведи своје име и презиме, годиште и да ли се пријављујеш за 1. или 2. децембар.

О тачном времену и месту реализације радионица учесници ће бити обавештени по прихватања пријава. Учесници су дужни да се током трајања радионице придржавају свих актуелних епидемиолошких мера усмерених на сузбијање ширења заразне болести ЦОВИД-19.

Пројекат се реализује у оквиру програма Опенс на путу, који реализују ОПЕНС, КОМС и НАПОР. Донатори ОПЕНС-а су Град Нови Сад, Влада Републике Србије, Министарство културе и информисања и Европска престоница младих.

Сомбор: 23.11.2020.

Vizual 1

ЛИКОВНИ КОНКУРС „МОЈ СТРИП“

Удружење „Центар за превенцију, едукацију и безбедност“ Сомбор, у сарадњи са Клубом љубитеља стрипова Сомбор, поводом петогодишњице постојања Клуба, расписује ЛИКОВНИ КОНКУРС, под називом:

„МОЈ СТРИП“

  

Трајање конкурса: Конкурс је отворен од  понедељка, 16. новембра 2020. године, до петка, 18. децембра 2020. године, а на конкурсу учествују сви радови који у наведеном року пристигну организатору.

Учесници конкурса: Ученици основних школа са територије Града Сомбора и околних насељених места.

Категорије учесника:

 1. категорија – ученици 1. и 2. разреда основне школе,
 2. категорија – ученици 3. и 4. разреда основне школе,
 3. категорија – ученици 5. и 6. разреда основне школе,
 4. категорија – ученици 7. и 8. разреда основне школе.

Тема конкурса: „МОЈ СТРИП“.

Допунско објашњење теме: Учесници конкурса цртачким и ликовним техникама приказују стрип онако како га они доживљавају. Дозвољено је представити већ постојеће стрип јунаке, супер хероје, нове и измишљене ликове, стрип каиш или стрип таблу, по слободном избору аутора.

Формат рада: Радови се израђују на папиру димензија 40 х 29 центиметара (блок бр. 5). 

Технике рада: Цртачке или сликарске технике, по слободном избору аутора.

Начин пријављивања: Предаја радова на конкурс врши се у договору између лица овлашћеног од стране школе за предају радова и организатора конкурса. Радови се могу предати директно у просторије удружења у Сомбору, ул. Трг цара Лазара бр. 3, зграда Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, улаз са задње стране зграде, четвртком од 10,00 до 13,00 сати и суботом од 19,00 до 21,00 сат.

На полеђини сваког цртежа обавезно написати:

 1. име и презиме аутора,
 2. име школе, разред и одељење,
 3. име и презиме једног од родитеља и контакт телефон.

Напомена: Радови без тражених података неће бити разматрани од стране комисије.

Одабир победника: Од свих благовремено пристиглих радова, стручни жири који броји три члана, од којих је најмање један академски сликар или афирмисани стрип аутор, из сваке категорије издвојиће по 10 најбољих радова, укупно 40 радова. Од изабраних 10 радова из категорије, жири ће одабрати три најбоља рада и прогласиће прво, друго и треће место.

Награде: Аутори свих радова који пристигну благовремено добиће бесплатну чланску картицу Клуба љубитеља стрипова Сомбор. Аутори изабраних 40 радова добиће захвалнице од стране организатора. По три изабрана рада из сваке категорије добиће диплому од стране ортанизатора, као и вредне награде које су обезбеђене од пријатеља удружења и донатора.

Проглашење победника: Одржаће се у недељу, 27. децембра 2020. године, у 17,00 сати преко „live“-а на Фејсбук страници „Клуб љубитеља стрипова Сомбор“ (https://www.facebook.com/stripovisombor), након чега ће радови бити доступни за прегледање на наведеној страници („online“ изложба).

Напомена: Примљени радови се не враћају, а организатори конкурса задржавају право да их искористе као илустрације у својим публикацијама и рекламним материјалима, уз обавезно навођње аутора, без накнаде ауторима.

За све ближе информације можете се обратити организаторима на адресу електронске поште: centar.peb@gmail.com или stripovisombor@gmail.com, односно путем фејсбук странице „Клуб љубитеља стрипова Сомбор“.

Сомбор: 17.11.2020.

Психолошке радионице за младе

Протеклих месеци, представници сомборског психолошког центра “ПСИХОЗОН”, реализовали су низ психолошких радионица за младе, а најучесталије су биле уочи самог обележавања Светског дана менталног здравља – 10.октобра. Циљ ових радионица је био да се млади едукују о значају бриге, очувања и унапређења сопственог психичког здравља, а уједно и да обрате пажњу на психичка стања других, како би се боље разумели и уважавали, тако да је фокус био и на превенцији предрасуда и стигме према особама које имају неки психички проблем и/или које се лече или су се лечиле од психичких/психијатријских болести. Са младима смо обрађивали различите психолошке теме, а акценат је био на осећањима/емоцијама и стим у вези емоционалној писмености.

Млади су показали велику заинтересованост за ове теме.

Радионице су одржане у Сомбору: у Средњој економској школи, Средњој школи “Свети Сава”, Дневном боравку за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју и инвалидитетом /ШОСО “Вук Караџић”, Омладинском клубу, Психозон-у, као и у Основној школи “И.Г.Ковачић” у Станишићу. Реализовали су их психолози: Татјана Ђурић, Моника Вук, Саша Стојшић, Милица Лугумерски и педагог, Јелена Цимеша.

Млади су упознати и са местима на којима могу добити стручну психолошку подршку, укључујући и сам “Психозон”, где сви заинтересовани могу да добију стручне услуге психолошког саветовања, психотерапијске услуге, психодијагностику и др. вид психолошке подршке.

Радионице су реализоване у оквиру пројеката подржаних од стране Града Сомбора “Психолошко саветовалиште за младе у 2020.год.”/ЛАП за младе, као и пројекта “Заједно за младе”/”Психолошки кутак за младе”-Психозон, подржаног од стране Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Све активности са младима су реализоване у складу са актуелним препорукама надлежних везаних за ковид епидемију.

Верујемо да су наведене активности допринеле да млади јасније и на време препознају проблем и да су спремнији да се обрате за стручну помоћ уколико неке проблеме не знају сами да реше или уз подршку људи из ужег окружења, као и да им је постала ближа чињеница да није срамота имати дилему или проблем у психичком функционисању, јер у таквим ситуацијама и стањима може да буде свако. Психички проблем су као и физички, сваком могу да се десе. А психичко здравље је важно једнако као и физичко, јер здравље не треба цепкати – здравље је здравље, а ми смо цели (психофизички).

Извор: Психозон

Сомбор: 17.11.2020.

 • p1
 • p2
 • p3
 • p4
 • p5
 • p6
 • p7
 • p9
 • p10
 • p11
 • p12
 • naslovna

Реализован тренинг емоционалне писмености

У суботу, 14.11.2020. године у просторијама Омладинског клуба, уз примену свих епидемиолошких мера, реализован је тренинг на тему Емоционалне писмености.

Кроз тренинг учесници су имали прилику да стекну знања и вештине у домену емоционалне писмености у циљу повећања личне моћи, тачније имали су прилику да науче како емоције раде за нас, а не против нас, као и да науче како повећати сарадњу са другима без манипулације и психолошких игара.

Едукаторка на тренингу је била Мирјана Бероња, саветница трансакционе анализе и тренеркиња асертивне комуникације.

Тренинг се реализује кроз Програм подршке спровођењу мера популационе политике у Републици Србији за 2020. годину уз финансијску подршку Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику и Града Сомбора.

Сомбор: 17.11.2020.

 • emocionalna pismenost
 • naslovna emocionalna pismenost

Општински одбор Покрета горана- „Заједно за младе“

Општински одбор Покрета горана Сомбор  7. новембра започео је завршни део пројекта „Заједно за младе“  који реализује Град Сомбор у партнерству са Центром за индивидуални развој и унапређење друштва „Психозон“, Општинским одбором Покрета горана Сомбор и Сомборским едукативним центром уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Активности пројекта укључују младе у друштвене активности које се спроводе на територији града Сомбора. Како је горански покрет у свом програму првенствено оријентисан на акције пошумљавања и озелењавања тако их у својим активностима спроводи  и ове године.

Прва акција реализована је уз помоћ волонтера различитог узраста у прелепом и пространом дворишту гаковачке школе и  вртића где је посађено 53 саднице дрвећа, врбе, храста, јаребике, јавора, дафине,…

Следеће акције одвијале су се у Стапару, вртићу и школи, где су вртићу у помоћ пристигли родитељи, малишана и садашњи и бивши ученици ове школе.

Ученици Пољопривредно прехрамбене школе, са својим професоркама Биљаном Славнић и Тијаном Скокић садили су украсне саднице дрвећа на економији   своје школе, али и у вртићима „Бубамара“, „Ђурђевак“ и „Вишњица“.  Предраг Сушић, члан покрета, исекао је исушена и оболела стабла у дворишту вртића Бубамара.

До сада је у овим акцијама посађено преко 150 садница. Следи садња у Колуту,  Риђици и Кљајићеву,  затим у О.Ш. „Доситеј Обрадовић“ и дворишту Пољопривредне школе и преосталим вртићима. Позивамо све волонтере да нам се прикључе у реализацији овог пројекта.  Контакт податке и најаве акција могу се пронаћи на сајту и страници на друштвеним мрежама Покрета  горана Сомбор.

Сомбор: 12.11.2020.

 • пг 1
 • пг 2
 • пг 3
 • пг 4
 • пг 5
 • пг 6
 • пг 7
 • пг 8
 • пг 9
 • пг 10
 • пг 11
 • пг 12
 • пг 13
 • пг 14
 • пг 15
 • пг 16
 • пг 17
 • пг 18
 • пг 19