Одржан први модул обуке за вршњачке едукаторе/ке

За викенд од 18. до 20. септембра одржан је први модул обуке за вршњачке едукаторе/ке за превенцију дискриминације.

У оквиру пројекта „Заједно за младе“ који реализује Град Сомбор у партнерству са Сомборским едукативним центром, Центром за индивидуални развој и унапређење друштва Психозон и Општинским одбором Покрета горана Сомбор уз финансијеску подршку Министарства омладине и спорта, партнерско удружење Сомборски едукативни центар почело је реализацију својих активности обуком 12 младих који ће након завршетка процеса постати вршњачки едукатори на тему превенције дискриминације.

Током првог модула млади су имали прилику да се упознају са темом дискриминације, људских права, али и да се припреме за други модул обуке када ће имати прилику да науче како се реализују вршњачке радионице које ће бити део практичног дела обуке које ће реализовати у тренерским паровима. Други модул обуке заказан је за 02.- 04. октобра 2020. године.

Током трајање обуке организатори, као и учесници, поштовали су све епидемилошке мере у циљу очувања здравља свих учесника у процесу.

Сомбор: 21.09.2020.

 • о1
 • о3
 • о4
 • о5
 • о6
 • о7
 • о8
 • о9
 • о10
 • о11
 • о12
 • о13
 • о14
 • о15
 • насловна обука
 • о2

Психолошки кутак за младе

У оквиру пројекта „Заједно за младе“ који реализује Град Сомбор у партнерству са Сомборским едукативним центром, Центром за индивидуални развој и унапређење друштва- ПСИХОЗОН и Општинским одбором Покрета горана Сомбор уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Психозин вас позива да се укључите у активности Психолошког кутка за младе.

ШТА ЈЕ “ПСИХОЛОШКИ КУТАК ЗА МЛАДЕ”?

Реч је о психолошком програму који је намењен младима од 15 до 30 година који се бави очувањем, заштитом и унапређењем психичког здравља младих. Психолошки Кутак за младе ради до 01.12.2020.год. Све активности су бесплатне ! Воде га психолози са дугогодишњим и разноврсним искуством у раду са младима.

ПСИХОЛОШКО САВЕТОВАЊЕ И ПСИХОТЕРАПИЈА ЗА МЛАДЕ

Имати психичких проблема, дилема и недоумица везаних за психичко здравље, није срамота. Психички проблеми су као и други проблеми. Важно је не занемарити их и не остављати их да се реше сами! Јер тада, могу постати још већи. У крајњој линији, воде у психичке/психијатрисјке болести.

Како то иде? Ако знаш шта значи имати зубобољу, онда ће ти бити јасно и како настаје психички проблем. Прво осетиш да зуб реагује на слатко, хладно…да се нешто дешава. Одлажеш посету зубару, јер мислиш да ће проћи. Прође неко време, па опет. Одлажеш посету зубару докле год те једног дана зубобоља тако не изненади да те омета у обављању свакодневних активности. Тада схваташ да је одлазак зубару и решавање проблема са зубом неминован. Такође схватиш или себи признаш (ово иде можда мало теже) да си одреаговао/ла на време, до тако непријатне и грозне зубобоље, можда не би ни дошло.

Тако је и са настанком психичких проблема. Психички проблеми могу бити разноврсни и могу се приметити по разним показатељима: може доћи до поремећаја сна (превисе или премало спаваш), поремећаја апетита (преједаш се или уопште немаш апетита), повлачиш се у себе, срамота те је што се са тобом нешто дешава, имаш нападе страха, панике , које не можеш да контролишеш, имаш велику трему, желиш се дружити, али ти је проблем како да успоставиш везе са људима, имаш нападе љутње и беса, честе промене расположења са којима тешко излазиш на крај, често упадаш у конфликте са људима, често ти се плаче, јавља туга и депресија, немаш самопоуздања, користиш психоактивне супстанце (дроге и др.), и схваташ да ако тако наставиш можеш прећи у зависност, или си већ зависан/-на, имаш искуство психичког лечења и болести, имаш искуство осуђиваности, сукоба са законом, поремећаја понашања итд.

Уколико приметиш неке од наведених ствари, или ти се дешава нешто друго што те збуњује, плаши не да ти мира – јави нам се!

Настојаћемо да ти пружимо стручну психолошку подршку и помоћ, у правцу решавања проблема! Важно је да се обратиш за помоћ и савет у случају да примећујеш да неке проблеме и ситуације не можеш да решиш сам/а.

Исто тако, уколико си можда у некој дилеми, недоумици везано за твоје психичко функционисање, живот, планирање живота, будуће школе, занимања, каријере – јави нам се!

Добро дошли сте и уколико се занимате за психички живот уопште, занимају вас психолошке теме, можда желите уписати студије психологије или неке сродне науке, занима вас шта заправо раде психолози, како то функционише људска Психа… Желиш ли боље упознати себе – јави нам се ! Психолози у свом раду користе помоћне инструменте, психолошке тестове, тако да имаш могућност и прилику и да урадиш психолошки тест и да сазнаш чему они служе и како нам користе у раду са људима. Могућности је, као што видиш – много! Искористи их!

Саветовалиште ради на принципу заказивања и врло води рачуна о заштиту приватности особа које нам се обрате.

Сомбор: 18.09.2020.

Psihološku kutak za mlade- PSIHOZON

Град Сомбор додељује студентске стипендије и у школској 2020/2021. години

У току је конкурс за доделу студентских стипендија Града Сомбора у школској 2020/ 2021. години.

Право на доделу стипендија може остварити студент академских и струковних студија првог и другог степена.

Град Сомбор доделиће укупно 35 градских стипендија. Конкурс је отворен од 15.09.2020. године до 15.10.2020. године.

Пријаве на конкурс се подносе на посебном обрасцу и уз сву прописану документацију предају се на Писарници Градске управе града Сомбора (шалтер бр. 11 и 12) у Услужном центру, Трг цара Уроша 1, Сомбор.

Више информација о Конкурсу за доделу градских стипендија у школској 2020/ 2021. године погледајте на следећем линку https://www.sombor.rs/aktuelnosti/konkursi/konkurs-za-dodelu-gradskih-stipendija-u-skolskoj-2020-2021-godini/

Сомбор: 17.09.2020

konkurs za stipendije

Клуб на куб наставља са реализацијом радионица за децу

најава клуб на куб

Након постављање „Кућице знања“ за децу у Парку Хероја, Клуб на куб наставља реализацију радионица за децу у оквиру реализације пројекта „Кућица знања“ финансираног у оквиру Јавног конкурса за реализацију Програма за децу у 2020. години.

Наредна раднионица “Игром до учења“ намењена деци узраста 3 до 6 година на коју вас позивају вредни чланови/це Клуба на куб, је 12. септембра 2020. године у Парку хероја.

Видимо се код Кућице знања!

Сомбор: 11.09.2020.

 • kk1
 • kk2
 • kk3
 • klub 2
 • klub 3
 • klub 4
 • naslovna klub

Кајак клуб Сомбор реализује активности пројекта „У здравом телу здрав дух“

У оквиру одобрених пројеката путем Јавног конкурса за реализацију Локалног акционог плана за младе у 2020. години, Кајак клуб Сомбор реализује низ активности за младе у сарадњи са Црвеним крстом Сомбор и Дневним боравком при ШОСО „Вук Караџић“.

У оквиру пројекта „У здравом телу здрав дух“ млади су имали прилику да савладају основне елементе кајакаштва и да се опробају у вожњи кајаком, али и да уживају у дружењу и стицању нових знања на радионицама Црвеног крста на различите теме. Кроз радионице млади су имали прилику да стекну знања из области промоције хуманих вредности, безбедности на води, превенцији трговине људима, као и едукација о првој помоћи.

Циљ пројекта  је очување и унапређење здравих стилова живота младих, кроз укључивање особа са развојним потешкоћама у физичке активности и едукације

Сомбор: 11.09.2020.

 • к1
 • к2
 • к3
 • к4
 • к5
 • к6
 • к7
 • к8
 • насловна кајак клуб

Позив младима за учешће у обуци за вршњачке едукаторе/ке за превенцију дискриминације

Сомборски едукативни центар у оквиру пројекта “Заједно за младе” реализоваће двомодуларну обуку вршњачких едукатора/ки из редова младих за вођење радионица у циљу превенције дискриминације. Термин И модула је 18 – 20. септембра, а термин ИИ модула је 02 – 04. октобра 2020.године. Право учешћа у обуци имају млади 15-30 година са подручја Града Сомбора (Сомбор и околна села).

Учесници/е који прођу обуку, имаће прилику да поред обуке, а уз подршку и менторство омладинских радника/ца СЕЦ-а, у паровима осмисле и одрже радионице на тему превенције дискриминације.

Током првог модула учесници/е ће имати прилику да стекну основна знања и преиспитају своје вредности и уверења у вези са дискриминацијом и људским правима, а други модул ће бити посвећен едукацији у циљу припреме и стицања вештина за реализацију радионица.

Обуку и менторство ће спроводити тренерски пар омладинских радника/ца СЕЦ-а сертификованих од стране НАПОР асоцијације.

За учеснике/це су обезбеђени оброци, освежење, мајице, промо материјал, маске и дезинфекциона средства као и материјал за реализацију радионица. Полазницима/ама обуке који/е буду присутни на оба модула тренинга односно на минимум 80% комплетног тренинга и успешно реализују праксу обезбеђени су сертификати.

Пријаве се врше путем „онлине“ формулара https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdqR5e7A4RNyEdQFOWSPiTg_tFQc1ZmE23OG2T9TaXLo3c6w/viewform?fbclid=IwAR31DvrsyxV8F9wusBUc2ZmzxuvXXyT6mXoFKnsnI8hXULGOCKj-Krqu_BU

Рок за пријаве је 15. септембар до 23:59, а одговор у вези са пријавом, примљени учесници/е ће добити до 17. септембра.

Реализација свих активности спроводиће се уз поштовање прописаних мера превенције корона вируса.

Пројекат “Заједно за младе” реализује Град Сомбор у партнерству са Сомборским едукативним центром, Центром за индивидуални развој и унапређење друштва – ПСИХОЗОН и Општинским одбором Покрета горана Сомбор уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Напомена: Када завршите са попуњавањем формулара кликните на дугме “пошаљи”. Након тога ће вам писати да је одговор забележен, што значи да смо примили вашу пријаву. Нема потребе да више пута попуњавате формулар.

Сомбор: 10.09.2020.

SEC-zajedno-za-mlade (002)

УГ Пулс Бездан реализовао пројекте за децу и младе

У оквиру овогодишњих пројеката финансираних кроз  Јавне Конкурсе за реализацију Локалног акционог плана за младе и Програма за децу у 2020. години, УГ Пулс из Бездана реализовало је два пројекта, „ Екологија и култура, култура и екологија“ и „Дан Дунава 2020“.

Пројекат „Екологија и култура, култура и екологија“ био је намењен младима који су кроз реализацију овог пројекта имали прилику да о теми екологије и односа према природи уче кроз снимање кратких филмова и позоришних представа, али и да се друже кроз организовање филмских пројекција и традиционално око логорске ватре.

Пројекат „Дан Дунава 2020“ био је намењен основцима који су имали прилику да кроз активан излет квалитетно проведу своје слободно време у природу кроз низ припремљених активности. Деца су имала прилику да кроз учествовање на радионицама искажу своју креативност кроз сликање на камену, прављењу магнета, кућица за птице, рамове за слике и сл. Деца коју су желела да проведу време кроз спортске активности имали су прилику да играју фудбал,  одбојку или да учествују у интерактивним такмичарским полигонима.

Током трајања реализације пројеката организатори су поштовали све епидемиолошке мере у циљу очувања здравља деце и младих који су били учесници активности.

Сомбор: 08.09.2020.

 • п1
 • п2
 • п3
 • п4
 • п5
 • п6
 • п7
 • насловна пулс

Одржан Дечји камп уметности

Дечји камп уметности, у организацији Уметничког студија Сомбор, одржан је 5. и 6. септембра у кампиралишту Црвеног крста у Бачком Моноштору. На овој дводневној ликовној колонији учествовало је 30-ак уметника, узраста од 7 до 15 година.

Уз цртање и сликање, било је времена и за игру и дружење, па су мали уметници у вечерњим сатима уживали уз логорску ватру.

Уметнички камп затворен је изложбом радова. Настало је око 40 радова, рађених техникама уље и акрил на платну, пастел, акварел, цртеж.

Пројекат „Камп дечје уметности“ финансиран је из буџета Града Сомбора, кроз Јавни конкурс за реализацију Програма за децу у 2020. години.

Извор: Вања Кахримановић

Сомбор: 08.09.2020.

 • u1
 • u2
 • u3
 • u4
 • u5
 • u6

Дечји научни клуб ДНК

Центар за развој образовања „Планета“ у оквиру Дечјег научног клуба прима нове (и старе) чланове, мале и велике истраживаче и љубитеље науке!

РАСПОРЕД РАДИОНИЦА

 • 09. од 10-12х
 • 10. од 10-12х
 • 10. од 10-12х
 • 11. од 10-12х
 • 11. од 10-12х

Где?

Просторије Центра “Планета“ Венац Војводе Радомира Путника 1 (стара касарна, улаз на капију из 12. војвођанске бригаде).

ПРИЈАВА треба да садржи следеће податке:

 • Име и презиме детета
 • Годиште
 • Број телефона контакт особе (родитеља/старатеља).

Пријаву са подацима о детету слати на:

planeta.prijave@gmail.com  или на ☎ 0601696962

За сваку радионицу биће посебна пријава неколико дана раније пре радионице.

ВАЖНО:

Због актуелне ситуације прилагодићемо радионице сходно могућим условима и препорукама.:

-максималан број присутних у просторији је 10 људи;

-бесконтактно поздрављање;

-проветравање просторија;

-дезинфекција руку и радних површина;

-обавезно ношење маске током трајања радионице.

Молимо Вас да не доводите дете на радионицу уколико има симптоме прехладе.

Учешће на радионицама је БЕСПЛАТНО!

Пројекат Дечји научни клуб ДНК подржава  Град Сомбор у склопу Јавног конкурса за реализацију  Програма за децу у 2020. години.

Детаљније информације можете пратити на фејсбук страници Центра за развој образовања „Планета“ https://www.facebook.com/centarplaneta

Сомбор: 07.09.2020.

planeta

Оријенталија 2020.

У оквиру Јавног конкурса за реализацију Локалног акционог плана за младе у 2020. години УГ Арт и Факт реализује Осми међународни плесни фестивал у Сомбору- Оријенталија 2020.

У складу са епидемиолошком ситуацијом организатори су у циљу очувања здравља свих учесника и посетилаца, одлучили да се Оријенталија ове године реализује у суботу, 26.09. док ће сви заинтересовани имати прилику да фестивал прате уживо преко youtube livestream-a.

Све информације о фестивали можете пратити путем фејсбук странице на линку https://www.facebook.com/inannaplus

оријенталија 1