Одржан тренинг за младе о превенцији дискриминације

Центар за педагошке иницијативе је од 24-27. јуна одржао тренинг за младе о превенцији дискриминације. Млади на тренингу сазнали више о дискриминацији, правном оквиру превенције и реаговања на дискриминацију, људским правима, али и о  самом појму радионичарског рада, начиним планирања радионица, те су се упознали са методама које се користе у неформалном образовању и искуствено прошли кроз неке од њих, као што су ставометар, акваријум, олуја идеја, дебата, игре улога и студија случаја. Млади су се упознали и са најважнијим приручницима за неформално образовање у области превенције на дискриминацију (npr Compass: Manual for Human Rights Education With Young People ). Тренинг је финансиран из буџета града Сомбора кроз Јавни конкурс за реализацију ЛАП-а за младе у 2020. години.

Сомбор: 06.07.2020.

 • 1д
 • 2д
 • 3д
 • 4д
 • 6д
 • 7д
 • 8д
 • 9д
 • 10д
 • 11д
 • 12д

Психолошко саветовалиште за младе

У оквиру реализације овогодишњег Локалног акционог плана за младе у 2020. години, УГ Психозон почиње са радом у виду психолошког саветовалишта за младе од 15-30 година.

У оквиру Психолошког саветовалишта за младе, реализују се различите активности:

 • ПСИХОЛОШКО САВЕТОВАЊЕ И ПСИХОТЕРАПИЈА ЗА МЛАДЕ
 • ПСИХОЛОШКЕ РАДИОНИЦЕ ЗА МЛАДЕ ПОСВЕЋЕНЕ МЕНТАЛНОМ/ПСИХИЧКОМ ЗДРАВЉУ
 • ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 10.ОКТОБРА – СВЕТСКОГ ДАНА МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Услуге и активности у оквиру Саветовалишта за младе су  – бесплатне!

Психолошко саветовање воде компетентни, едуковани стручњаци у области менталног здравља (психолози, педагог) са оријентацијом ка превенцији и психотерапији, са дугогодишњим и разноврсним искуством у раду са младима, као и другим, друштвено рањивим, маргинализованим и дискриминисаним групама.

 

Ауторка програма „Психолошко саветовалиште за младе“ је Саша Стојшић, дипл.психолог, са оријентацијом ка превенцији и психотерапији.

Сараднице у оквиру Саветовалишта су: Моника Вук, мастер психолог, са оријентацијом ка превенцији и психотерапији и Јелена Цимеша, дипл.педагог, са оријентацијом ка превенцији и психотерапији.

*ВАЖНА НАПОМЕНА: Током реализације Програма „Психолошко саветовалиште за младе у 2020.год.“ руководићемо се здравственим и другим препорукама у складу са актуелном ситуацијом са корона вирусом !

Више о активностима и услугама у оквиру „Психолошког саветовалишта за младе“

 1. Психолошко саветовање и психотерапија за младе.

Укључује психолошко саветовање и психотерапијски рад са младима, укључујући и психодијагностику , односно, примену психолошких мерних инструмената (психолошких тестова) као важних помоћних средства за процену психичког статуса и карактеристика младих, у складу са етиком психолошке струке, поштујући приватност сваког младог човека који се обрати стручном лицу за савет, подршку, информацију, консултацију или помоћ, у циљу решавања проблема у вези са психичким функционисањем.

Реализује се кроз индивидуалне сусрете, у договору са младом особом која се обрати за информацију, савет или стручну помоћ. Како би услуге психолошког саветовања и психотерапије биле доступне што већем броју младих, оне подразумевају три бесплатна сусрета са стручњаком у области психолошког функционисања. Након тога, отворена је могућност наставка рада, у договору обе стране.

У раду са младима, примењује се интегративан психолошки приступ, који уважава личност сваке младе особе, развојне карактеристике, врсту проблема, контекст и сл., а који је заснован на савременим научним сазнањима из области психолошких и сродних наука.

Ако се школујеш или си завршио/-ла или напустио/-ла школу, не/запослен/-а си, суочаваш се са одређеним проблемима у свакодневном функционисању, учењу, раду, љубави, међуљудским односима и др., имаш нарушено психичко здравље (анксиозан/-на си, депресиван/-на, страхујеш, изгубио/-ла си вољу, поремећен ти је сан, апетит, повукао/-ла си се у себе, имаш искуство лечења од одређених психичких/психијатрисјких тегоба и болести, налазиш се пред избором школе, факултета, занимања или посла, занимаш се за психолошке теме, психологију или људску психу уопште, желиш да боље упознаш себе и друге, студираш хуманистичке науке или желиш да студираш психологију или сродне науке, имаш проблем зависности (психоактивне супстанце и др.), искуство осуђиваности и издржавања казне затвора или неке ванзаводске санкције и мере, или се суочаваш са неким другим проблемом или дилемом – позови нас!

Можете нас контактирати на следећи начин:

Телефон: 064 538 3 438

Мејл: psihozonsombor@yahoo.com

Фејсбук: Psihozon (поруком у инбокс)

Сомбор: 06.07.2020.

Одржан десети Видовдански турнир

У оквиру реализације Локалног акционог плана за младе у 2020. години СУ „Студент Сомбор“ одржало је десети Видовдански турнир у баскету. На овогодишњем Видовданском турниру у баскету учествовало је 11 екипа које су биле распоређене у 4 групе где је играо свако са сваким и по две првопласиране екипе су пролазиле даље у нокаут фазу где су се борили за прво место и награду од 50 000 динара.

У финалу су се очекивано састале екипе „Армагедон“ из Новог Сада и „Далматински подрум“ из Сомбора, и у неизвесном финалу је победила екипа „Армагедон“ са резултатом 21:18. За победнике су наступали Боцка, Самарџић, Марић и Антић.  Трећепласирана екипа је била екипа „УСП“ из Сомбора. Посебну награду, односно захвалницу је добио Дејан Илић из екипе „Далматински подрум“ за учешће на свих 10 одржаних Видовданских турнира. Испред организатора Спортског удружења „Студент – Сомбор“ награде је уручила председница Драгана Кекезовић.

Турнир је отворила већница за спорт и омладину Антонија Нађ Косановић, а турниру су присуствовали и заменик градоначелнице Антонио Ратковић и председник Спортског савеза града Сомбора.

 • 1с
 • 2с
 • 3с
 • 4с
 • 5с
 • 6с
 • 7с

Пикник за младе риболовце УСР „MAGIC FISH“

У оквиру овогодишњег Јавног конкурса за реализацију Локалног акционог плана за младе у 2020. години, удружење спортских риболоваца „MAGIC FISH“ организовало је традиоционални Мајски пикник који је због ситуације изазване пандемијом Корона вируса одржан ове године у јуну.

Леп дан, одлична организација и добро расположење допринели су да учешће узме више од 40 младих и оних нешто мало млађих који су имали прилику да уче о важности животне средине и да се опробају у вештини рибилова.

Цео догађај одржан је на Старом Бачком каналу, а за сваког учесника су били обезбеђени мамци и прихрана, док је  на  крају такмичења сваки учесник  на поклон добио диплому, штап  ,1кг примам, ситан прибор,  качкет,мајицу и још много спонзорских награда. Најуспешнији су били награђени пехарима и медаљама.

 • 9
 • 99
 • 999
 • 99999
 • 999999
 • 9999999
 • 99999999

Одржан Камп омладинске уметности

Уметнички студио Сомбор организовао је, сада већ традиционално, тродневни камп, сликарску колонију за своје полазнике, узраста од 15 до 25 година. Камп је трајао од 26. до 28. јуна и одржан је у Кампиралишту Црвеног крста у Бачком Моноштору. Учествовало је 35 младих уметника, а настало је преко 70 слика. Слике су рађене различитим техникама, од уља на платну до цртежа оловком, а мотиви су били разнолики: портрет, пејзаж, мртва природа…

Током вечерњег дружења, организован је и рок концерт уживо.

Млади уметници су током боравка у кампу посетили и породично пчеларство „Перишкић“ у Бачком Моноштору, са којима већ неколико година уназад имају успешну сарадњу.

Пројекад Камп омладинске уметности финансиран је из буџета Града Сомбора кроз Јавни Конкурс за реализацију Локалног акционог плана за младе у 2020. години.

Извор: Вања Кахримановић

Фото: ДАК

Сомбор: 30.06.2020.

 

 • 1593352221844613
 • 1593352229655662
 • 1593352236879143
 • IMG_6523
 • IMG_6689
 • IMG_6743
 • IMG-1969

Матурски скуп ученика средњих школа

Град Сомбор, уз подршку Канцеларије за младе, у петак, 19. јуна, на тргу Косте Трифковића организује матурски скуп за ученике средњих школа генерације школске 2019/2020. године.

Матурски скуп организује се на иницијативу матураната сомборских средњих школа који су имали жељу да се на овај начин обележи завршетак њиховог школовања, пошто је пандемија корона вируса спречила да се овај скуп организује како је то био обичај претходних година.

Матурски скуп трајаће од 13 до 15 часова, уз наступ ди-џеја, а улаз на прославу ће бити између Дечије библиотеке и зграде Историјског архива. Прослава ће бити организована у складу са мерама опреза и превенције ширења корона вируса. На самом улазу налазиће се пункт за дезинфекцију руку и доделу заштитних маски које је обезбедио Град Сомбор, уз напомену да се учесници скупа придржавају прописаног растојања од једног метра.

Обавештавамо грађане да ће овим поводом трг Косте Трифковића у наведеном периоду бити затворен за пролаз.

Пикник за децу и младе

У оквиру пројеката који су финансирани на овогодишњем Јавном конкурсу за реализацију Локалног акционог плана за младе у 2020. години, полако почињемо са реализацијом активности удружења.

Једна од првих активности је Пикник за децу и младе у организацији Меџик Фиш на којем ће деца и млади имати прилику да се такмиче у лову рибе удицом на пловак.

Пикник ће се одржати на Великом Бачком каналу, 27. јуна са почетком у 08:00 часова.

За све учеснике су обезбеђене награде и поклони, а рангираним такмичарима додељују се медаље.

magic fish