Psihološki kutak za mlade

U okviru projekta „Zajedno za mlade“ koji realizuje Grad Sombor u partnerstvu sa Somborskim edukativnim centrom, Centrom za individualni razvoj i unapređenje društva- PSIHOZON i Opštinskim odborom Pokreta gorana Sombor uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Psihozin vas poziva da se uključite u aktivnosti Psihološkog kutka za mlade.

ŠTA JE “PSIHOLOŠKI KUTAK ZA MLADE”?

Reč je o psihološkom programu koji je namenjen mladima od 15 do 30 godina koji se bavi očuvanjem, zaštitom i unapređenjem psihičkog zdravlja mladih. Psihološki Kutak za mlade radi do 01.12.2020.god. Sve aktivnosti su besplatne ! Vode ga psiholozi sa dugogodišnjim i raznovrsnim iskustvom u radu sa mladima.

PSIHOLOŠKO SAVETOVANJE I PSIHOTERAPIJA ZA MLADE

Imati psihičkih problema, dilema i nedoumica vezanih za psihičko zdravlje, nije sramota. Psihički problemi su kao i drugi problemi. Važno je ne zanemariti ih i ne ostavljati ih da se reše sami! Jer tada, mogu postati još veći. U krajnjoj liniji, vode u psihičke/psihijatrisjke bolesti.

Kako to ide? Ako znaš šta znači imati zubobolju, onda će ti biti jasno i kako nastaje psihički problem. Prvo osetiš da zub reaguje na slatko, hladno…da se nešto dešava. Odlažeš posetu zubaru, jer misliš da će proći. Prođe neko vreme, pa opet. Odlažeš posetu zubaru dokle god te jednog dana zubobolja tako ne iznenadi da te ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Tada shvataš da je odlazak zubaru i rešavanje problema sa zubom neminovan. Takođe shvatiš ili sebi priznaš (ovo ide možda malo teže) da si odreagovao/la na vreme, do tako neprijatne i grozne zubobolje, možda ne bi ni došlo.

Tako je i sa nastankom psihičkih problema. Psihički problemi mogu biti raznovrsni i mogu se primetiti po raznim pokazateljima: može doći do poremećaja sna (previse ili premalo spavaš), poremećaja apetita (prejedaš se ili uopšte nemaš apetita), povlačiš se u sebe, sramota te je što se sa tobom nešto dešava, imaš napade straha, panike , koje ne možeš da kontrolišeš, imaš veliku tremu, želiš se družiti, ali ti je problem kako da uspostaviš veze sa ljudima, imaš napade ljutnje i besa, česte promene raspoloženja sa kojima teško izlaziš na kraj, često upadaš u konflikte sa ljudima, često ti se plače, javlja tuga i depresija, nemaš samopouzdanja, koristiš psihoaktivne supstance (droge i dr.), i shvataš da ako tako nastaviš možeš preći u zavisnost, ili si već zavisan/-na, imaš iskustvo psihičkog lečenja i bolesti, imaš iskustvo osuđivanosti, sukoba sa zakonom, poremećaja ponašanja itd.

Ukoliko primetiš neke od navedenih stvari, ili ti se dešava nešto drugo što te zbunjuje, plaši ne da ti mira – javi nam se!

Nastojaćemo da ti pružimo stručnu psihološku podršku i pomoć, u pravcu rešavanja problema! Važno je da se obratiš za pomoć i savet u slučaju da primećuješ da neke probleme i situacije ne možeš da rešiš sam/a.

Isto tako, ukoliko si možda u nekoj dilemi, nedoumici vezano za tvoje psihičko funkcionisanje, život, planiranje života, buduće škole, zanimanja, karijere – javi nam se!

Dobro došli ste i ukoliko se zanimate za psihički život uopšte, zanimaju vas psihološke teme, možda želite upisati studije psihologije ili neke srodne nauke, zanima vas šta zapravo rade psiholozi, kako to funkcioniše ljudska Psiha… Želiš li bolje upoznati sebe – javi nam se ! Psiholozi u svom radu koriste pomoćne instrumente, psihološke testove, tako da imaš mogućnost i priliku i da uradiš psihološki test i da saznaš čemu oni služe i kako nam koriste u radu sa ljudima. Mogućnosti je, kao što vidiš – mnogo! Iskoristi ih!

Savetovalište radi na principu zakazivanja i vrlo vodi računa o zaštitu privatnosti osoba koje nam se obrate.

Sombor: 18.09.2020.

Psihološku kutak za mlade- PSIHOZON