UDRUŽENJE GRAĐANA ZA RAZVOJ EKO- RURALNOG TURIZMA „PODUNAV“ BAČKI MONOŠTOR

podunav logo

UDRUŽENJE GRAĐANA ZA RAZVOJ EKO- RURALNOG TURIZMA „PODUNAV“ BAČKI MONOŠTOR

Ivana Gorana Kovačića 34, Bački Monoštor

Kontakt telefon: 063 89 38 128

Dejan Mitić, predsednik udruženja

Internet stranice: www.backimonostor.rs   www.skituljko.web.com

Oblast ostvarivanja ciljeva udruženja je:

– Razvoj i unapređenje eko-ruralnog turizma

– Očuvanje životne sredine, prirode i tradicije

– Aktiviranje mladih u navedenim oblastima, kao i u kreiranju edukativnih, rekreativnih i kulturnih sadržaja za mlade.

Ciljevi Udruženja su:

1) održivi razvoj eko-ruralnog turizma,

2) unapređivanje zaštite životne sredine,

3) organizovanje aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih područja,

4) javno zalaganje za promenu  navika u pogledu korišćenja i čuvanja prirodnih resursa i u pogledu postupanja sa otpadnim materijalima,

5) promocija održivih izvora energije,

6) edukacija građana, a posebno dece i mladih o značaju čuvanja i zaštite životne sredine i tradicije,

7) promocija i očuvanje tradicije, stvaralaštva žena, nacionalnih manjina, kao  i

8) obogaćivanje sadržaja za mlade kroz njihovo angažovanje u navedenim oblastima.

Najznačajniji projekti udruženja „Podunav“ su:

– 2014 i 2015 – Volonterski radni kampovi „Otvorena kapija Gornjeg Podunavlja“ u partnerstvu sa Mesnom zajednicom, JP Vojvodinašume“, Volonterskim centrom Vojvodine. Volonteri iz zemlje i inostranstva dve sedmice su bili angažovani na uređivanju sela i rezervata kroz aktivnosti obeležavanja šetnih staza, sakupljanja smeća, izrade kanti za smeće, oslikavanja murala u centru sela, oslikavanja promo torbi Monoštora, pomoći oko organizacije Bodrog festa i Regeneracije Dunava…

– 2015. „Upoznavanje Evropskog Amazona“ – promocija biciklizma, nabavka biciklova za unapređenje turističke ponude sela, šatora i organizovanje biciklističkog kampa za mlade.

– 2015. „Vredne pčelice“ – projekat unapređenja edukativnih sadržaja kroz uređenje prostora za održavanje radionica i edukacija o pčelarstvu, namenjenih deci i odraslima, u partnerstvu sa OŠ „22. oktobar“ Bački Monoštor.

– 2016. projekat , „Rekreacija u Gornjem Podunavlju“ tokom kojeg je obogaćena turistička infrastruktura – ponuda Bačkog Monoštora za aktivno provođenje slobodnog vremena – nabavka biciklova i sigurnosnih prsluka.

– 2016. projekat  „Moje selo na sedam Dunava“ tokom koga su realizovane aktivnosti u saradnji sa KSR „Šaran“ Bački Monoštor i OŠ „22. oktobar“ koje su podrazumevale radionice i izlete sa decom povodom značajnih ekoloških datuma, kao i akciju „Štapom protiv miša“, gde su deca edukovana o rekreativnom ribolovu, sa ciljem što boljeg upoznavanja njihovog okruženja.

– 2017. projekat „Ko poštuje cvet, poštovaće i svet“, u saradnji sa PD „Pčela“ i KSR „Šaran“, tokom koga je realizovana pčelarska sekcija i radionice u prirodi, sa nabavkom opreme za male pčelare.

– 2017. projekat „Hajde se pokaži na plaži“, kroz koji je urađena prva faza uređenja plaže u Bačkom Monoštoru, u saradnji sa Mesnom zajednicom, VIP Group, RTV Vojvodinom i Gradom Somborom, kroz LAP za mlade.

– 2017. organizacija Foto safarija u Gornjem Podunavlju i Bačkom Monoštoru, uz učešće fotografa Foto asocijalice Vojvodine. Izložba nastalih fotografija otvorena je na Bodrog festu.

– 2017. godine, proglašen je UNESCO Rezervat Biosfere „Bačko Podunavlje“, kao značajno prirodno dobro koje obuhvata i SRP „Gornje Podunavlje“ i Bački Monoštor, a aktivnosti udruženja bile su od velikog značaja za samu ocenu područja.

– 2017. godine, na „Volonterski dan u Gornjem Podunavlju“, udruženje je zajedno sa predstavnicima ostalih organizacija iz Monoštora, učestvovalo u akciji uređenja slatina u SRP „Gornje Podunavlje“, a organizator akcije je bilo JP Vojvodinašume.

– Od 2007. godine udruženje redovno nastupa na sajmovima turizma u Novom Sadu, Beogradu, a kasnije i u Budimpešti, Celju i Gornjoj Radgoni, a 2011. predstavili smo se i na NJTM sajmu turizma u Londonu.

– 2017. udruženje je postalo deo Ženske ruralne mreže Vojvodine i Lokalne akcione grupe „Panonski fijaker“.

Tokom rada, udruženje je ostvarilo značajnu saradnju sa srodnim organizacijama, institucijama, ustanovama, medijima iz zemlje i inostranstva.