Венац Радомира Путника 2

25000 Сомбор, Србија

+381 62 8 750 901

+381 (0)25/ 302 765

+381 62 8 750 901

ЈАВНОМ АКЦИЈОМ ОБЕЛЕЖЕН 10. ОКТОБАР СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

психозон лого насловна
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Уличном акцијом у центру нашег града, у Сомбору, 10.10.2020. год., обележили смо Светски дан менталног здравља – 10.октобар. Овај датум се обележава широм света, па и наше земље, а од пре неколико година, на иницијативу Психозон-а, обележавамо га и у Сомбору. Тако је било и ове године, свакако другачије, с обзиром да смо га обележили руководећи се свим препорукама надлежних везаних за пандемију корона вируса.

Циљ обележавања овог дана јесте скретање пажње јавности, како шире, тако и стручне, о важности бриге, заштите и очувања психичког здравља, као и смањења предрасуда и стигма према особама са психичким проблемима и болестима. То је посебан изазов и важно је у свим ситуацијама и временима, а посебно у овим актуелним и веома изазовним временима везаним за пандемију. То се посебно односи на рањиве друштвене групе, међу којима су млади, деца, особе са искуством лечења, болести и многи други, такорећи сви.

Овај значајан датум за психичко здравље, али и здравље уопште, реализовали смо у сарадњи да различитим институцијама, организацијама, као и стручњацима из области психичког здравља, како на локалу и шире. Реализацији акције се придружио значајан број младих људи, волонтера, који су на врло занимљив начин, уз стручну подршку чланова Психозона, осмислили и  реализовали ову акцију. Ове године придружили су нам се  следећи учесници: пре свега, ученици и ученице из сомборских средњих школа: Гимназије “Вељко Петровић”, Средње економске школе, СШ Свети Сава, СШ “Др Ружица Рип”, студенти психологије Филозофског факултета у Н. Саду и студенти Педагошког факултета у Сомбору, као и ученици ОШ “А. Мразовић” Сомбор, затим корисници Дневног боравка при ШОСО “Вук Караџић” Сомбор, који окупљају децу, младе и одрасле са сметњама у развоју и инвалидитетом, потом представници PHZ Rehab Caffe-a који раде са зависницима од наркотика и пружају им подршку на путу грађења здравог живота без дрога, затим представници Подружнице психолога Западнобачког округа/Друштва психолога Србије, представници дневне болнице при одељењу психијатрије Опште болнице “Др Радивој Симоновић” Сомбор И др.

Свакако, сјајна енергија младих волонтера, Психозон тима, сарадника и партнера, као и предивно време, учинили су да ова акција буде најуспешнија до сада. Томе свакако сведоче бројне фотографије које се могу погледати на фб страници Психозон-а.

Много позитивне енергије, осмеха, разговора са грађанима, дружења током ове акције , као и подела занимљивих едукативних материјала, флајера, памфлета, магнетића и сл., који се тичу психичког здравља и психичких стања, као и препорука за његово очување, заштиту и унапређење, верујемо да су је учинили и успешном

Ове године фокус смо ставили на емоције, те смо осмислили занимљиве промо, креативне материјале у циљу скретања пажње јавности на значај емоционалних стања и емоционалне писмености.

Све напоменуте активности се реализују у оквиру пројекта “Психолошки кутак за младе/Заједно за младе” који подржава Град Сомбор и Министарство омладине и спорта,  као и “Психолошко саветовалиште за младе у 2020. години”- ЛАП за младе Града Сомбора за 2020. год. и “Клуб психичког здравља”, подржаних такође од Града Сомбора.

 

Извор: УГ Психозон

Сомбор: 14.10.2020.

Поделите вест

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Канцеларија за младе Сомбор