Венац Радомира Путника 2

25000 Сомбор, Србија

+381 62 8 750 901

+381 (0)25/ 302 765

+381 62 8 750 901

Психолошки кутак за младе

психозон лого насловна
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

У оквиру пројекта „Заједно за младе“ који реализује Град Сомбор у партнерству са Сомборским едукативним центром, Центром за индивидуални развој и унапређење друштва- ПСИХОЗОН и Општинским одбором Покрета горана Сомбор уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Психозин вас позива да се укључите у активности Психолошког кутка за младе.

ШТА ЈЕ “ПСИХОЛОШКИ КУТАК ЗА МЛАДЕ”?

Реч је о психолошком програму који је намењен младима од 15 до 30 година који се бави очувањем, заштитом и унапређењем психичког здравља младих. Психолошки Кутак за младе ради до 01.12.2020.год. Све активности су бесплатне ! Воде га психолози са дугогодишњим и разноврсним искуством у раду са младима.

ПСИХОЛОШКО САВЕТОВАЊЕ И ПСИХОТЕРАПИЈА ЗА МЛАДЕ

Имати психичких проблема, дилема и недоумица везаних за психичко здравље, није срамота. Психички проблеми су као и други проблеми. Важно је не занемарити их и не остављати их да се реше сами! Јер тада, могу постати још већи. У крајњој линији, воде у психичке/психијатрисјке болести.

Како то иде? Ако знаш шта значи имати зубобољу, онда ће ти бити јасно и како настаје психички проблем. Прво осетиш да зуб реагује на слатко, хладно…да се нешто дешава. Одлажеш посету зубару, јер мислиш да ће проћи. Прође неко време, па опет. Одлажеш посету зубару докле год те једног дана зубобоља тако не изненади да те омета у обављању свакодневних активности. Тада схваташ да је одлазак зубару и решавање проблема са зубом неминован. Такође схватиш или себи признаш (ово иде можда мало теже) да си одреаговао/ла на време, до тако непријатне и грозне зубобоље, можда не би ни дошло.

Тако је и са настанком психичких проблема. Психички проблеми могу бити разноврсни и могу се приметити по разним показатељима: може доћи до поремећаја сна (превисе или премало спаваш), поремећаја апетита (преједаш се или уопште немаш апетита), повлачиш се у себе, срамота те је што се са тобом нешто дешава, имаш нападе страха, панике , које не можеш да контролишеш, имаш велику трему, желиш се дружити, али ти је проблем како да успоставиш везе са људима, имаш нападе љутње и беса, честе промене расположења са којима тешко излазиш на крај, често упадаш у конфликте са људима, често ти се плаче, јавља туга и депресија, немаш самопоуздања, користиш психоактивне супстанце (дроге и др.), и схваташ да ако тако наставиш можеш прећи у зависност, или си већ зависан/-на, имаш искуство психичког лечења и болести, имаш искуство осуђиваности, сукоба са законом, поремећаја понашања итд.

Уколико приметиш неке од наведених ствари, или ти се дешава нешто друго што те збуњује, плаши не да ти мира – јави нам се!

Настојаћемо да ти пружимо стручну психолошку подршку и помоћ, у правцу решавања проблема! Важно је да се обратиш за помоћ и савет у случају да примећујеш да неке проблеме и ситуације не можеш да решиш сам/а.

Исто тако, уколико си можда у некој дилеми, недоумици везано за твоје психичко функционисање, живот, планирање живота, будуће школе, занимања, каријере – јави нам се!

Добро дошли сте и уколико се занимате за психички живот уопште, занимају вас психолошке теме, можда желите уписати студије психологије или неке сродне науке, занима вас шта заправо раде психолози, како то функционише људска Психа… Желиш ли боље упознати себе – јави нам се ! Психолози у свом раду користе помоћне инструменте, психолошке тестове, тако да имаш могућност и прилику и да урадиш психолошки тест и да сазнаш чему они служе и како нам користе у раду са људима. Могућности је, као што видиш – много! Искористи их!

Саветовалиште ради на принципу заказивања и врло води рачуна о заштиту приватности особа које нам се обрате.

Сомбор: 18.09.2020.

Psihološku kutak za mlade- PSIHOZON

Поделите вест

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Канцеларија за младе Сомбор